Gazete Vatan Logo

1 yıl başbakan o mu olacak?

Kulislerde konuşulan son iddia...

1 yıl başbakan o mu olacak?

Erdoğanların da oturduğu bu bölümün tam karşısında, eşli olarak davet edilen bakanlar kurulu üyeleri yer aldı. Bir önceki MKYK’da Ahmet Davutoğlu, Ali Babacan, Atalay, Bülent Arınç, Hayati Yazıcı, İdris Naim Şahin olmak üzere 6 kabine üyesi yer alırken, Erdoğan yeni MKYK’sında bu sayıyı 9’a yükseltti. Yerel seçimlerde Ankara’dan büyükşehir belediye başkan adayı gösterilebileceği ifade edilen Babacan yeni MKYK’da yerini korurken, milletvekilliğinden sonra belediye başkanlığını düşünmediğini açıklayan Arınç da MKYK’nın değişmez ismi oldu.

1 yıl başbakan o mu olacak

Üç dönem engeline takılmayacak olmasına karşın Erdoğan, Davutoğlu’ndan yine vazgeçmezken, Yazıcı ve Beşir Atalay da MKYK’da yerlerini korudu. Yaptığı gaf niteliğindeki açıklamalarla hem kamuoyunda hem de partisi içinde tepki çeken İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin yeni MKYK’da yer bulamazken, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, MKYK’da yer bulan kabine üyeleri oldular. Erdoğan’ın MKYK’daki bakan sayısını arttırması, kongre sonrası yapılması beklenen kabine revizyonunun sinyali olarak da yorumlandı.

1 yıl başbakan o mu olacak

21 yeni isim var Şahin liste dışı!

AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisini önümüzdeki 3 kritik seçime taşıyacak MKYK’yı yüzde 42 oranında yeniledi. Erdoğan’ın Genel Başkanlığı’nın son döneminde görev yapacak MKYK’da 50 üyeden 29’u yerini korudu. Aralarında İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’in de bulunduğu 21 isim ise yönetimde yer bulamadı. HAS Parti’yi kapatarak AK Parti saflarına katılan Numan Kurtulmuş 3 arkadaşıyla birlikte yeni MKYK’da görev alırken, Anayasa Mahkemesi eski raportörü Osman Can ile DP eski Genel Başkanı Süleyman Soylu da Erdoğan’ın son MKYK listesine girdi. Tüzüğün dünkü kongrede yumuşatılan üç dönem engeli nedeniyle en az bir dönem ara vermek zorunda kalacak bakanlarından Bülent Arınç, Beşir Atalay, Hayati Yazıcı gibi isimleri MKYK’da tutan Erdoğan, kuruldaki bakan sayısını 6’dan 9’a çıkardı, kadın üye sayısı ise 16’dan 14’e düştü. Eski bakanlardan Ahmet Demircan ile HAS Parti Ankara eski il başkanı Abdülhamit Gül, yeni MKYK’da Kurtulmuş ile birlikte yer bulan isimler oldu.

1 yıl başbakan o mu olacak

Sürpriz iki isim

Erdoğan’ın başdanışmanı Yalçın Akdoğan ile Grup Başkanvekili Mahir Ünal’ın yeni MKYK’da yer almaması sürpriz olarak nitelendirildi. MKYK toplantılarındaki muhalif çıkışlarıyla tanınan ve son olarak “Şemdinlide pek çok ölüm olduğu iddia ediliyor” sözleri üzerine Erdoğan’dan “Kaynağın Fırat Haber Ajansı mı?” fırçası yediği iddia edilen Ayşe Böhürler’in de listede yer almaması dikkat çekti.

Yeni MKYK’da yerini koruyan 29 isim şöyle: “Abdülkadir Aksu, Ahmet Davutoğlu, Ahmet Edip Uğur, Ali Babacan, Asuman Erdoğan, Beşir Atalay, Bülent Arınç, Bülent Gedikli, Çiğdem Karaaslan, Edibe Sözen, Ekrem Erdem, Emine Çift, Haluk İpek, Hayati Yazıcı, Hüseyin Çelik, Hüseyin Tanrıverdi, Lale Ersoy, Lokman Ayva, Mahzar Bağlı, Mehmet Müezzinoğlu, Necla Hattapoğlu, Nükhet Hotar, Ömer Çelik, Öznur Çalık, Reha Denemeç, Salih Kapusuz, Sema Özdemir, Zelkif Kazdal, Zeynep Karahan Uslu.”

1 yıl başbakan o mu olacak

Yeni MKYK’da yerini koruyamayan 21 isim de şöyle: “Ayşe Böhürler, Ayşe Türkmenoğlu, Bayram Özçelik, Canan Candemir Çelik, Cemal Yılmaz Demir, Hasan Ali Çelik, İdris Naim Şahin, Kürşat Tüzmen, Mahir Ünal, Mehmet Necati Çetinkaya, Mehmet Oymak, Mustafa Said Yazıcıoğlu, Mutlu Kütüklüoğlu, Muzaffer Gülyurt, Necdet Budak, Nur Özkaya, Orhan Yeğin, Sadık Badak, Suat Kınıklıoğlu, Şükrü Ayalan, Fatma Kotan.”

Yeni 21 yönetici

MKYK’da görev alacak 21 yeni isim ise şöyle: “Abdülhamit Gül, Ahmet Demircan, Bekir Bozdağ, Çiğdem Erdoğan Atabey, Fatma Şahin, Fazilet Dağcı Çığlık, Özlem Çepni, Menderes Türel, Mehmet Akın, Mehmet Ali Şahin, Mehmet Şimşek, Mevlüt Çavuşoğlu, Mustafa Şentop, Nihat Zeybekçi, Numan Kurtulmuş, Nurettin Nebati, Osman Can, Ömer Bolat, Sadullah Ergin, Süleyman Soylu, Yasin Aktay.”

1 yıl başbakan o mu olacak

Beş yeni isim

Tecrübeli isimlerini yeni isimlerle takviye eden Erdoğan’ın yeni MKYK’sında Yeni Şafak Gazetesi’nde köşeyazarlığı da yapan Sosyolog Prof. Dr. Yasin Aktay, MÜSİAD eski Genel Başkanı Ömer Bolat ile Dicle Üniversitesi eski rektörü Mehmet Akın da yer aldı. Kongrede partisinin kadın üyelerini öven Erdoğan, AK Parti Sakarya Kadın Kolları Başkanı Çiğdem Erdoğan Atabey’i de yeni MKYK’sına taşıdı.

Usta’nın listesi aynen

MKYK sonuçlarının açıklanması saat 23.00’ü buldu. Divan Başkanı Şahin, MKYK, Merkez Disiplin Kurulu’nun asil ve yedek üyelerinin tamamının, 1347 delegenin oy kullandığı seçimler sonucu, 18 geçersiz oya karşılık 1329 oyla seçildiğini açıkladı. Ancak Şahin, seçilenlerin aldıkları oylara dair detaylı bilgi vermedi.

Haberin Devamı