Gazete Vatan Logo

1.3 milyon bebeği kurtarıyor!

Anne sütünün önemiyle ilgili çalışmaların sonuçları...

Dünya’da her yıl 130 milyon bebek doğuyor. Ancak 4 milyon bebek anne sütünden faydalanamadığı için yaşamını yitiriyor. Bu soruna dikkat çekmek amacıyla her yıl “1-7 Ekim Dünya Emzirme Haftası” olarak kutlanıyor. Bebek Besinleri Sanayicileri Derneği vatandaşları bilinçlendirmek amacıyla emzirme haftasında bir toplantı düzenledi. Anne sütü ve bebek beslenmesi üzerine yıllardır önemli çalışmalarda bulunan Neonatoloji Uzmanı Prof. Dr. Asiye Nuhoğlu’nun konuşmacı olarak katıldığı toplantıda anne sütünün önemiyle ilgili yapılan çalışmaların sonuçları açıklandı. Nuhoğlu, “Bebeklerin ilk 6 ayda anne sütü ile beslenmeleri 1.3 milyon ölümün önüne geçiyor” dedi.

“Anne sütü aşı gibi”

Bebeklerde ilk 6 ayın önemine dikkat çeken Prof. Nuhoğlu, bu dönemde sadece anne sütüyle beslenilmesi gerektiğini söylüyor: “Türkiye’de son yıllarda anne sütü ile beslenme oranı 16 kat arttı. Buna bağlı olarak da bebek ölüm hızı 1998’denbu yana 6 kat azaldı. Anne sütü sayesinde Türkiye’deki 5 yaş altı ölüm hızında yüzde 74 iyileşme kaydedildi. Günümüzde yüzde 42 olan anne sütü kullanımını yüzde 60’a çıkarmayı amaçlıyoruz. Dünyada her yıl 130 milyon bebek doğuyor ve 4 milyon bebek yetersiz beslenmeden ölüyor. Bu olumsuz tablo ilk 6 ay anne sütü verildiği taktirde iyileşiyor. Anne sütü bebeğin ilk aşısı. Enfeksiyonlardan koruma, ürolojik ve fiziksel gelişim, kronik hastalıkların önlenmesi gibi pek çok faydası var. Ayrıca emziren annelerin lohusalık bunalımının azaldığını gözlemledik. Bebeğin beslenemediği durumlarda pramatüre ve düşük doğum ağırlığı, yarık damak-dudak, kangenital anomaliler, metabolik hastalıklar ortaya çıkıyor.”

Yüzde 1,4

Türkiye’de 1960 yılında her 1000 bebekten 208’i hayatını kaybederken bu oran 1980’de 153, 1998’de 42, 2008’de 18, 2013’de ise 14 olarak tespit edildi.

Haberin Devamı