Gazete Vatan Logo

‘Zekamıza hakaret etti’

İsrail Başbakanı Netanyahu’nun Kongre’de yaptığı Beyaz Saray’ın İran politikasını eleştiren konuşma, Demokrat Parti üyelerini ve kamuoyunu kızdırdı

‘Zekamıza hakaret etti’

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun önceki gün Amerikan Kongresi’nde yaptığı konuşma, ABD’de büyük tepkiyle karşılandı. ABD’nin İran’la yapmaya çalıştığı nükleer anlaşmayı sert bir dille eleştiren Netanyahu’nun, 17 Mart’ta İsrail’de gerçekleşecek seçimlerde oy kazanmak için ABD Kongresi’ni kullandığı yorumları yapılırken, Beyaz Saray İsrail Başbakanı’nın anlaşmaya alternatif bir öneri getirmediğini savundu.

Hırsından ağlayacaktı

Netanyahu’nun konuşmasına en sert tepki verenlerden biri, Temsilciler Meclisi’nin Demokrat Parti Azınlık Lideri Nancy Pelosi oldu. Pelosi, Netanyahu’nun konuşmada ABD zekasına hakaret ettiği yorumunu yaparken, “Hırsımdan neredeyse ağlayacaktım” dedi. Temsilciler Meclisi’nin Demokrat Partili üyesi John Lewis de Kongre’nin ‘İsrail siyasetine malzeme’ edilmesine tepki göstererek, “Temsilciler Meclisi, yabancı bir liderin yeniden seçilmesi için araç olarak kullanılmamalıydı” diye konuştu.

Tiyatro benzetmesi

New York Times gazetesi, Netanyahu’nun konuşmasını ‘siyasi tiyatro’ olarak tanımlarken, Washington Post gazetesi Başkan Barack Obama’dan İsrail’e ciddi bir cevap vermesini istedi.

Haberin Devamı

‘Yeni bir öneri getirmedi’

ABD Başkanı Barack Obama, Netanyahu’nun yaklaşık 45 dakika süren Kongre konuşmasında, İran’la yürütülen nükleer müzakerelerin sonuca varması adına herhangi bir alternatif çözüm önerisi getirmediğine dikkati çekti. Yaptırımların ya da askeri adımların çözüm olmadığını vurgulayan Obama, müzakerelerin sunduğu anlaşma fırsatını bir kenara itmenin hata olacağını kaydetti.

Netanyahu ise, ülkesine dönüşünde Obama’ya cevaben yaptığı açıklamada, “İran’ın nükleer programına daha sert kısıtlamalar getirecek pratik bir alternatif sunduğunu” söyledi.

İran ‘siyasi şov’ dedi

İran Meclis Başkanı Ali Laricani, Netanyahu’nun konuşmasını ‘siyasi şov’ olarak niteledi. İran resmi ajansı IRNA’nın haberine göre, Meclis’in sabahki oturumunda konuşan Laricani, Netanyahu’nun ABD Kongresi’nde yaptığı konuşmaya ilişkin, “Bu konuşma, dünyayı yönettiğini iddia eden büyük bir ülkenin kongresinin zayıf bir rejimin eline düştüğünü gösteren siyasi bir şov şeklinde yapılmıştır” diye konuşan Laricani, Netanyahu’nun saldırı tehditlerine cevaben de, “İsrail askeri saldırıya istekliyse veya ABD Kongresi değersiz çocuğunu (İsrail) tekerlekli sandalyeye teslim etmek istiyorsa İran’ın ezici cevabını tatmak için askeri girişimde bulunsun” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı