Gazete Vatan Logo

'Vize serbestisi hayata geçecek'

Başbakan Davutoğlu, AB Konseyi Başkanı Tusk ve Komisyon Başkanı Juncker, basın toplantısı düzenledi. Toplantıda AB Komisyonu Başkanı Juncker, "Vize serbestisi hayata geçecek" dedi.

'Vize serbestisi hayata geçecek'

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye-AB zirvesi sonrası AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve Komisyon Başkanı Jean-Claude Juncker ile ortak basın toplantısı düzenledi.
Davutoğlu, yaptığı konuşmada şunları ifade etti:
"Bugün yeni yaratıcı ve yapıcı öneriler getirdik. Bir önceki zirvede verdiğimiz kararları uygulayacağız. İnsan kaçakçılarını caydırmak istiyoruz. Türkiye hali hazırda en büyük sığınmacı kabulü yapan ülke. Türkiye'ye vize serbestisinin hazirandan önce uygulanmasını bekliyorum. 3 milyar Euro'nun bir kuruşu bile bizim vatandaşlarımıza harcanmayacak, sığınmacılar için harcanacak. 18 Mart'ta AB Zirvesi'nde yeniden buluşacağımızı umuyorum."
AB Komisyonu Başkanı Juncker, "Vize serbestisi hayata geçecek" açıklamasında bulundu.
Başbakan Davutoğlu-AB Konseyi Başkanı Tusk-Komisyon Başkanı Juncker
AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker konuşmasından satırbaşları şöyle:
"İlke olarak anlaşmaya vardık. Bütün yasa dışı göçmenleri Yunanistan'a varmış olanları geri alacak. Ve alınan Suriyeliler karşılığında da Türkiye'den yasal olarak Avrupa'ya geri alınacak. Birçok açıdan oyunu değiştirecek bir şeydir bu. Suriyelilerin Ege denizindeki kaçakçıları ellerinde ne varsa önüne geçeceğiz. Bu da tabii ki Yunanistan'ın üzerindeki baskıyı azaltacaktır. Bunlar ilke olarak anlaştığımız şeylerdir, uygulanabilir olmalarını bekliyoruz ilerleyen dönemde. İlke olarak bu noktada bunu kabul ettik, 10 gün içinde AP çalışmalarına devam edecek.
Vize kolaylaştırmasıyla alakalı. Bu süreci hızlandırmak istiyoruz ancak tabii ki standartlar değişmeyecek. Daha önce üzerinde kaldığımız standartlar uyarınca yapılacak. Normal işlevinin devam ettirilmesi için bütün çalışmalar yapılacak. Liderler olarak zorlu zamanlardan geçiyoruz. Mültecilerin ilk giriş yaptığı ülkeleri yalnız bırakamayız tabii ki. Yunanistan'a 700 milyon Euro'luk yardım yapmayı kabul etmiştik zaten.

Haberin Devamı