Gazete Vatan Logo

‘Trump’ı biz dinlemedik’

İngiliz istihbaratı servisi GCHQ, Donald Trump’ın seçim kampanyası döneminde telefonlarını dinledikleri yönündeki iddianın ‘saçma’ olduğunu açıkladı.

‘Trump’ı biz dinlemedik’

İngiltere’nin iletişim istihbarat örgütü GCHQ, ABD’deki başkanlık seçim kampanyası sırasında Donald Trump’ın telefonlarını dinledikleri yönündeki iddaları reddetti.

Beyaz Saray Basın Sözcüsü Sean Spicer Perşembe günü düzenlediği basın toplantısında, ABD’li televizyon kanalı Fox News’un ortaya attığı iddiaya atıf yaparak, eski Başkan Barack Obama’nın GCHQ’yu kullanarak Trump’ı dinlediğini savunmuştu. Spicer, eski yargıç Andrew Napolitano’nun açıklamalarına ithafen, “Üç istihbarat kaynağı Fox News’a, Obama’nın emir komuta zincirini aştığını söyledi” demişti.

Obama’ya suçlama

Spicer, Obama için “Ulusal Güvenlik Ajansı’nı (NSA) kullanmadı, Merkezi Haber Alma Teşkilatı’nı (CIA), Federal Soruşturma Bürosu’nu (FBI) ya da Adalet Bakanlığı’nı da kullanmadı. GCHQ’yi kullandı” diye konuşmuştu.

Başkan Trump daha önce sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, New York’ta bulunan Trump Tower’ın dinlendiğini iddia etmiş, ancak iddiasına herhangi bir kanıt göstermemişti.

‘Delil bulunamadı’

ABD Senatosu’ndan bir komite Perşembe günü, seçimlerin öncesi ya da sonrasında Trump Tower’ın dinlendiğine ilişkin herhangi bir delil olmadığını açıklamıştı. FBI Direktörü James Comey de, Obama’nın seçim kampanyası döneminde, Trump’ın telefonlarını dinlettirdiği yönündeki iddiaları reddetmişti.

Haberin Devamı

Beyaz Saray özür diledi

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı H.R. McMaster, İngiliz mevkidaşı ile konuşarak Spicer’ın Londra’ya yönelik sözlerinden dolayı özür diledi. McMaster, Spicer’ın Fox News’un haberine dayandırdığı sözlerinin ‘kasıtsız’ olduğunu belirtti. İngiliz yetkililerle konuya ilişkin iki telefon görüşmesinin daha gerçekleştiği, İngiltere’nin ABD Büyükelçisi’nin de Spicer’la görüşme talebinde bulunduğu kaydedildi.

‘Gülünç iddia’

Beyaz Saray’ın desteklediği iddiaya şaşırtıcı bir şekilde doğrudan yanıt veren GCHQ, yaptığı yazılı açıklamada Spicer’ın bahsettiği iddiaların ‘saçma ve tamamen gülünç olduğunu, dikkate alınmaması gerektiğini’ belirtti. Açıklamada, “Medya yorumcusu Yargıç Andrew Napolitano’nun ortaya attığı, GCHQ’dan seçilmiş başkanın telefonunu dinlemesi istendiği yönündeki iddia anlamsızdır” ifadeleri yer aldı.

Haberin Devamı

GCHQ, genellikle operasyonlarına ilişkin basında çıkan haberlere doğrudan yanıt vermiyor. Kuruluşun, eylemlerine ilişkin iddiaları kabul etmek ya da reddetmekten uzak bir politikaya bağlı kaldığı biliniyor. Güvenlik uzmanları, İngiliz istihbaratının Washington’la zehirli bir tartışmaya girmekten kaçınmakta kararlı olduğunu vurguluyor.