Gazete Vatan Logo

EYT'de flaş gelişmesi yaşandı: EYT kanun teklifi kimleri kapsayacak?

Emeklilikte yaşa takılanlar gündemden hiç düşmüyor. Milyonlarca emeklinin uzun bir süredir beklediği yasa Meclis gündemine girdi. Önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklaması, ardından konuyla ilgili, Sosyal Politikalar Kurulu üyesi, Prof. Dr. Vedat’ın görevlendirilmesi ve son olarak Ali Duman’ın EYT yasası ilgili 3 farklı yöntemden bahsedildiğini söylemesi emeklileri meraklandırdı. Peki, EYT kanun teklifi ne içeriyor? EYT yasası çıkacak mı? EYT yasasında son durum ne?

EYT'de flaş gelişmesi yaşandı: EYT kanun teklifi kimleri kapsayacak?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar bugün, Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Kurulu’ndan gelecek müjdeli haberi bekliyor. Milyonlarca emeklinin ana gündem maddesi olan EYT ile ilgili son gelişme Ali Duman’ın TBMM’ye sunulan yasa teklifindeki üç yöntem oldu. Hangi teklifin yasallaşacağı ve kimi nasıl etkileyeceğini de açıklayan Duman’ın ardından gözler 1 Ekim’e; Meclis açılışına çevrildi. Meclis’e sunulan EYT kanun teklifi hangi yöntemleri kapsıyor? Teklifteki hangi yöntem kimi, nasıl etkiliyor? İşte detaylar…

EYT kanun teklifi hangi yöntemleri içeriyor?

Sosyal Güvenlik Komisyonu Başkanı Ali Duman’ın EYT için bahsettiği yöntemin detayları:

Birinci yöntem

Kadınlar için 50, erkekler için 55 yaşını doldurmuş, en az 3,600 günü bulunan çalışanları dikkate almaktadır. Teklifin yasallaşırsa, 1969 yılı ve öncesinde doğan 3,600 (10 yıl) hizmeti bulunan kadınlar ile 1964 yılı ve öncesinde doğan, yine aynı şekilde 3,600 günü bulunan erkek çalışanları kapsayacak.

EYT kanun teklifi için sunulan bu yönteme göre, SGK giriş tarihi 08.09.1999 ve öncesinde olsa bile bu tarihten sonra doğanlar bu yasadan yararlanamayacak.

Haberin Devamı

İkinci yöntem

EYT kanun teklifi için sunulan ikinci yöntemi ise; yaş haddi dışında kalanlara yönelik olacak. Yaş haddi dışında kalıp, diğer şartları yerine getirmiş çalışanların emeklilik süreci ise şu şekilde ilerleyecek.

4447 sayılı yasağa göre, emekli olmanın 3 koşulu var

  • SSK’da 5,000 ile 5,975 gün arasında, Bağ Kur ve Emekli Sandığı'nda ise kadın çalışanlar için 7,200, erkek çalışanlar için 9,000 gün sayısına sahip olmak.
  • Çalışma süresini, yani kadınlarda 20 yıl, erkeklerde 25 yılı tamamlamış olmak.
  • Yaş haddini, yani kadınlarda 40-58 yaşı, erkeklerde 44-60 yaşı tamamlamak.

2019 yılı içinde bu EYT kanun teklifi kabul edilirse, ikinci yöntem yaş haddi hariç, diğer 2 şart üzerinden ilerleyecek.

SSK için 5975 günü, Bağ Kur ve Emekli Sandığı için ise kadınlarda 7,200 günü erkeklerde ise 9,000 günlük hizmeti tamamlamış olması gerekecek. Ancak erkek çalışanlarda, 1994 yılından sonra ilk defa çalışmaya başlayanlar çalışma süresi açısından ikinci yöntemden faydalanamayacak.

Üçüncü yöntem

EYT kanun teklifi için sunulan üçüncü yöntemin tercih edilip, yasalaşması durumunda ise; 08.09.1999 ve öncesinde ilk kez SGK kapsamında çalışmaya başlayan kadın, erkek çalışan ayrımı yapmadan 5,000 günü olan herkesi kapsayacak.

Haberin Devamı

EYT tekliflerinden biri olan bu yöntemin, geçerlilik süresi üç ay ile altı ay arasında olması ön görülüyor. Bu teklifin kabul edilmesi ve yöntemin belirlenmesi durumunda, yasanın 4,447 sayılı yasada belirlenen 25 yıl çalışma süresi nedeniyle açısından 08.09.2024 tarihine kadar geçerli olması gerekecek.