Gazete Vatan Logo

'Elektrik direği' gerilimi!

Özbekistan böyle suçladı

Özbekistan, Kırgızistan sınır koruma görevlilerini, iki ülke sınırında hafta sonu meydana gelen gerginliğe neden olmakla suçladı.

Özbekistan Sınır Koruma Devlet Komitesinden yapılan açıklamada, 5 Ocak’ta Kırgızistan’ın Batken vilayetine bağlı "Çarbak" sınır karakolu görevlilerinin uluslararası ve iki ülke arasındaki hükumetler arası anlaşma ve kuralları çiğneyerek, Özbekistan’ın Soh ilçesine bağlı Huşyar köyü topraklarında Özbek tarafına haber vermeden ve izin almadan elektrik direği dikmeye başladığı kaydedildi.

Bunun ardından bölgeye gelen Özbekistan sınır koruma görevlilerinin, Kırgız meslektaşlarına, söz konusu bölgenin Özbekistan’a ait olduğunu bildirdiği ve sınırda gerginliğe yol açabilecek söz konusu çalışmaları durdurmalarını istediği kaydedildi. Açıklamada, bunun üzerine her iki tarafın da 6 Ocak’ta bir araya gelecek Özbek ve Kırgız yetkililerin söz konusu sorunu görüşeceği konusunda anlaştığı ifade edildi.

Buna rağmen, 6 Ocak’ta Kırgız sınır koruma görevlilerinin, söz konusu toprakların Özbekistan’a ait olduğunu bilerek ve Özbek tarafına haber vermeden, elektrik direğini dikmeye devam ettiği ifade edilen açıklamada, bunun üzerine Huşyar köyü ahalisi ile Kırgız sınır koruma görevlileri arasında gerginliğin meydana geldiği dile getirildi.

Açıklamada, taraflar arasında meydana gelen gerginlik sırasında silah kullanan Kırgız sınır koruma görevlilerinin, 5 Özbek vatandaşını yaraladığı ve bu yaralıların bazılarının sağlık durumunun ağır olduğu kaydedildi.

Olay yerine gelen Kırgızistan hükumetinin Batken vilayetindeki Temsilcisi Jeniş Razzakov ve Batken Sınır Koruma Birilikleri yetkilisi Nurlan Kerimkanov’un, Kırgız sınır koruma görevlilerinin yanlış yerde elektrik direği diktiklerini kabul ettiği belirtilen açıklamada, Kırgız yetkililerin, bu direkleri Kırgızistan sınırları içine taşıyacakları konusunda söz verdikleri ve bundan dolayı özür diledikleri ifade edildi.

Açıklamada, Kırgız sınır koruma görevlilerinin, yasadışı hareketlerinin, Özbekistan - Kırgızistan sınırındaki durumun gerginleşmesine yol açtığı ifade edilirken, söz konusu olayla ilgili Özbek emniyet birimlerinin suç duyurusunda bulunduğu kaydedildi.

Bu arada, Razakov ile Özbekistan’ın Fergana Valisi Şöhret Ganiyev’in, iki ülke sınırında bir araya gelerek, söz konusu sorunu görüştüğü kaydedildi. Bu çerçevede tarafların, olayla ilgili ortak soruşturma yapılması, iki ülke sınır tespit ve belirleme çalışmalarının hızlandırılması ve iki ülke arasındaki söz konusu sınır kapısının iki ülke vatandaşlarının güvenliği açısından geçici olarak kapalı tutulması konusunda anlaştığı bildirildi.

Haberin Devamı