Gazete Vatan Logo

"Baradey'in darbe açıklamaları bizi memnun etti"

Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) Rehberlik Konseyi Başkan Yardımcısı İbrahim Munir, eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Muhammed el-Baradey'in, "Darbeye giden süreci ve yaşadıkları" hakkındaki açıklamalarını memnuniyetle karşıladı.

"Baradey'in darbe açıklamaları bizi memnun etti"

Mısır'daki darbe yönetiminde yer alan ancak 14 Ağustos Rabiatu'l-Adeviyye katliamının ardından görevinden istifa eden Baradey'in açıklamaları hakkında AA muhabirine değerlendirmede bulunan Munir, "Baradey gibi birinin açıklama yapması geç olsa da hiç olmamasından daha iyidir." dedi.

Baradey'in kendisini arındırmak istemesi durumunda, kınanacak olsa bile, bildiği tüm gerçekleri halka anlatmaktan başka bir seçeneğinin olmadığını dile getiren Munir, Baradey'e bildiği gerçeklerin daha fazlasını anlatma çağrısı yaptı.

İstifasının üzerinden 3 yıl geçen ve bu süre boyunca medyadan uzak duran Baradey'in, ülkede 11 Kasım'da yapılması beklenen gösterilerden önce "Mısır'daki 3 Temmuz 2013 askeri darbesi, Rabia ve Nahda meydanlarına yönelik kanlı müdahalelere" ilişkin açıklaması mevcut rejimi destekleyenlerin tepkisine neden olmuştu.

Baradey'in açıklamaları

Facebook hesabından darbeye giden süreci takipçileriyle paylaşan eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Baradey, 3 Temmuz 2013 akşamı, silahlı kuvvetler ile siyasi temsilcilerin yaptığı toplantının, erken seçim talebiyle düzenlenen gösterilerin oluşturduğu kritik ortamı değerlendirme amacı taşıdığını belirtti.

Haberin Devamı

Baradey, darbeyle görevinden uzaklaştırılan ülkenin ilk seçilmiş Cumhurbaşkanı Mursi'ye dair ise "Toplantının başında, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin haber verilmeksizin silahlı kuvvetler tarafından gözaltına alındığını duyunca çok şaşırdım." açıklamasında bulundu.

Eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Baradey ayrıca, Rabia ve Nahda meydanlarına yönelik müdahalelere o dönem şiddetle karşı çıktığını ileri sürerek, Ağustos 2013'teki istifa sebebini "siyasi çözüm yolu açıkken gösterilerin, zor kullanılarak dağıtılması" şeklinde açıkladı.