Gazete Vatan Logo

‘Altın köprü’den kaçacak mı?

Yeniden başlayan Dink davasında Tuncel için tutuklama kararı çıktı

‘Altın köprü’den kaçacak mı?

Tuncel’i tahliye eden mahkeme gerekçeli kararında “pişman olan failin ayağına altın köprü döşenmeli” denmişti.

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin davanın Yargıtay tarafından “örgüt var sanıklar suç örgütü üyesi” şeklindeki bozma kararından sonraki ilk duruşması dün yapıldı. Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’ndaki büyük salonda yapılan duruşmaya Dink ailesi katılmazken aileyi avukatları temsil etti. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya tutuklu sanık Yasin Hayal ile tutuksuz sanık Salih Hacısalihoğlu katıldı. İlk olarak Yargıtay’ın bozma kararının okunduğu duruşmada daha sonra tutuklu sanık Yasin Hayal’e bozma kararına ilişkin diyecekleri soruldu.

‘Ben masumum’

Masum olduğunu ileri süren Hayal, “Yargıtay neye dayanarak cezayı onamış? Mahkumiyeti onamasını da bozma kararını da kabul etmiyorum” dedi. Duruşmaya katılmayan tutuksuz sanık Erhan Tuncel’in avukatı Erdoğan Soruklu da Yargıtay kararının lehlerine olan kısımlara uyulmasını aleyhlerine olan kısımlara ise uyulmamasını talep etti.

Tehdit hâlâ sürüyor

Yargıtay’ın, Hrant Dink’in öldürülmesini çok basit bir gerekçeye dayandırdığını ifade eden Dink ailesinin avukatı Bahri Belen ise bu örgüt, ‘akıllı ol’ diye Orhan Pamuk’u hala tehdit ediyorsa, Agos gazetesi ve Dink ailesi bu tehdidin nereden geleceğini bilmek için müdahil olmuştur” dedi. Agos’un merdivenlerinin bordo-maviye boyandığını hatırlatan Belen, “Bu gösteriyor ki, bu örgüt basit bir Trabzonlu grubun oluşturduğu çete örgütü değil. Hala merdiven boyayıp tehdit ederek eylemlerini sürdürüyorlarsa biz bu örgütün ortaya çıkması konusunda örgüt yönünden müdahil olmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Herkesin davası

Dink ailesinin avukatlarından Fethiye Çetin ise, Dink ailesinin yaptığı açıklamayı okuyarak “Aile duruşmalara katılmayacağını bildirdi. Bu müsamereyi daha fazla görmek istemediklerini belirttiler. Bu cümle hepimiz açısından üzüntü vericidir. Bu dava sadece ailemizin değil, Türkiye’de demokrasiye inanan, ayrımcılığı ortadan kaldırmayı isteyen, devletin şeffaflaşmasını arzu eden, yüzleşmeden ve barıştan yana herkesin davasıdır. İşte bu insanlar adına avukatlarımız davayı sahipsiz bırakmayacak” dedi.

Mahkeme sanıklar Ahmet İskender, Tuncay Uzundal, Zeynel Abidin Yavuz, Osman Hayal’in zorla getirilmelerine, Erhan Tuncel’in ise tutuklanmasına karar vererek duruşmayı 3 Aralık’a erteledi.

Firar eder mi?

Yargıtay, mahkemenin Dink cinayetinden beraat kararı vererek tahliye ettiği Erhan Tuncel’in “cinayete yardım” suçundan cezalandırılmasını istedi. Yargıtay ayrıca mahkemenin 10.5 yıl ceza verdiği McDonald’s bombalanması eyleminden de “kasten öldürmeye teşebbüs” suçundan 6 kez müebbet hapis cezasıyla cezalandırılmasını istedi. Yargıtay’ın bu kadar ağır cezalar istediği Tuncel ise 10.5 yıl ceza almış olmasına rağmen mahkemece serbest bırakılmıştı. Mahkeme, Tuncel’in Dink cinayetinden beraat etmesine gerekçe olarak “Erhan’ın süreci yönlendirdiğinin deliline ulaşılamadığından artık cinayetten Erhan’ın sorumlu tutulması ceza hukuku ilkelerine uygun düşmez. Zira ceza hukukunda ‘faal nedamet gösterip suçtan dönen failin ayağına altın köprü döşenir’ ilkesi gereği icra ettiği hazırlık hareketleri ne kadar suç oluşturuyorsa yalnız o fiilden sorumlu tutulur” ifadelerini kullanmıştı. Şimdi mahkemenin döşediği altın köprüden yararlanarak tahliye edilen Tuncel’in firar edip etmeyeceği tartışılıyor.

Cinayetten sonra terfi etmiş

Emniyet Genel Müdürlüğünün resmi Twitter hesabından yapılan açıklamada, bazı basın organlarında yer alan “polis memuru Muhittin Zenit’in İstihbarat Dairesi Başkanlığı’na yeni atandığı ve Özel Kalem Müdürlüğü’ne getirildiği” haberinin gerçeği yansıtmadığı belirtildi. Açıklamada, Zenit’in İstihbarat Dairesi’nde göreve başladığı 2007 yılından bugüne kadar hiçbir dönemde Başkanlık Özel Kalemi’nde görev yapmadığı ifade edildi.

Dink cinayetinin hazırlığının yapıldığı dönemde Trabzon’da İstihbarat Şube Müdürlüğü’nde görevli olan ve polis muhbiri Erhan Tuncel’in haber elemanı yapan Zenit, cinayetin 19 Ocak 2007’de Bayburt’ta görev yapıyordu. Emniyet’in açıklamasıyla Zenit‘in aynı yıl İstihbarat Daire Başkanlığı’nda görevlendirildiği de ortaya çıktı.



VATAN ‘KAÇMASIN’ DİYE UYARMIŞTI

Avukatlar da Tuncel’in azmettirici olarak cezalandırılması gerektiğini belirten Yargıtay Başsavcılığının tebliğnamesinden sonra “Kaçacak” diye uyarmıştı. Bu uyarı VATAN’ın 12 Ocak 2013 tarihli sayısının birinci sayfasında “Aman kaçmasın” başlığıyla yer almıştı.

Haberin Devamı