Gazete Vatan Logo

‘Akdeniz mezarlığa döndü!’

Avrupa Birliği alarma geçti..

Önceki gün Malta açıklarında yine kaçak mülteci dolu bir teknenin batması AB’yi alarma geçirdi. AB Komisyonu Başkanı Malta’ya gitti, Malta Başbakanı da “Akdeniz mezarlığa döndü’ diyerek çözüm istedi.

Akdeniz’de artan insan kaçakçılığı facialarına önceki gün bir yenisi daha eklendi. Akdeniz üzerinden Avrupa’ya geçmek isteyen 250 kişilik bir bot Lampedusa Adası’nın 105 kilometre yakınlarında arızalandı. Bir Malta askeri keşif uçağı tarafından fark edilen bottan 206 kişi kurtarılırken, 34 kişi hayatını kaybetti. Suriyeli olduğu açıklanan mültecileri kurtarmak için İtalyan ve Malta Hava Kuvvetleri’nin birlikte müdahale ettiği kazada mülteciler helikopterlerle karaya taşındı. Cuma gecesi boyunca süren kurtarma operasyonunda, 56 kişi Sicilya ve İtalya’daki hastanelere kaldırıldı.

Son bir ayda 3’üncü facia

Afrikalı kaçakların, Avrupa’ya kaçışta en çok kullandığı yollardan olan Malta ve İtalya’nın Lampedusa Adası’nın bulunduğu Sicilya Kanalı olarak adlandırılan bölge, son bir ay içinde üç göçmen faciasına sahne oldu. Geçen hafta Lampedusa’da gerçekleşen mültecilerin bulunduğu botun yanması sonucu 339 kişi hayatını kaybetmişti. Aynı bölgede 12 gün önce de bir teknenin batması sonucu 13 göçmen boğularak yaşamını yitirmişti.

Avrupa Birliği çare arıyor

Bu üçüncü facianın ardından İtalyan Başbakanı Enrico Letta, “Yaşanan dramatik olay durumun aciliyetini kanıtlıyor” ifadesinde bulundu. Malta Başbakanı Joseph Muscat ise “Akdeniz mezarlığa döndü” diyerek AB’ye yaşanan facialara çözüm bulunması için çağrı yaptı. AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barrosso ile Lampedusa’ya giden AB İçişleri Komiseri Cecilia Malmstorm, “Akdeniz’deki bu yeni trajedi bize AB sınır güvenliği üzerinde acilen büyük bir operasyon yapılması gerektiğini gösteriyor” dedi.

Çizme’nin cazibesi

İtalya, kaçak göçmenlerin en çok tercih ettiği ülkelerin başında geliyor. Bunun nedeni ise Çizme’deki alanının geniş olması. Turistlerin akınına uğrayan , hizmet sektöründe iş gücü açığı yüksek. Ucuz iş gücü sunan kaçak göçmenler de kolayca iş bulabiliyor.

Haberin Devamı