Gazete Vatan Logo

Zencani gözaltında!

Yolsuzluk ve rüşvet operasyonunda tutuklanan Rıza Sarraf’ın ‘Reisim’ dediği ve İran ile Türkiye arasında bağlantıyı kuran sistemin kilit ismi olduğu iddia edilen Babek Zencani İran’da gözaltına alınıp cezaevine konuldu.

Türkiye’yi sarsan rüşvet ve yolsuzluk operasyonunun kilit isimlerinden Rıza Sarraf’ın arkasındaki isim olduğu iddia edilen ’Reis’ ve ’Kont’ olarak da bilinen İranlı dolar milyarderi Babek Zencani’nin gözaltına alındığı öğrenildi. İran’ın Fars haber ajansının haberine göre, İran Genel Savcısı Gulam Hüseyin Muhsini Ejei, ünlü işadamının dün öğleden sonra gözaltına alındığını bildirdi. Zencani’nin savcılık sorgulamasından sonra Tahran'daki Evin Cezaevi'ne gönderildiği öğrenildi.



3 soruşturma vardı

Babek Zencani hakkında İran’da üç soruşturma yürütülüyordu. Bunlar sosyal güvenlik kurumunun zarara uğratılması, hükümet yetkililerin rüşvet ve petrol yolsuzluğuydu. İran’ın yarı resmi Mehr Haber Ajansı, ünlü milyarderin büyük olasılıkla Merkez Bankası ve Petrol Bakanlığı’na olan borcunu ödemediği ve evrakta sahtecilik suçlamalarından dolayı gözaltına alındığını yazdı. Daha önce İranlı bazı yetkililer, Zencani’nin sattığı petrol karşılığı devlete 2.06 milyar euro borcu olduğunu ve bunu ödemediğini kaydetmişti. Zencani ise suçlamaları reddederek borcunu ödediğini ifade ediyor.

‘Yaptırımdan faydalandı’

İran’daki birçok haber ajansı söz konusu gelişmeyi flaş haber olarak aktarırken, Zencani’nin patronu olduğu Sorinet Holding’den bu konuda hala bir açıklama yapılmadı. Önceki gün İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, yardımcısı İshak Cihangiri’ye gönderdiği bir mektupta, “Ülkeye uygulanan yaptırım koşullarından kötü yönde faydalanarak haksız ve izah edilemeyecek şekilde servet biriktirenlerin belirlenmesi ve cezalandırılması için gerekli eylemlerin yapılması” talimatını vermişti. Dün de Babek gözaltına alındı.


Türkiye bağlantısı

Babek Zencani’nin önemli bağlantılarının bulunduğu ülkelerden biri de Türkiye. Zencani verdiği bir röportajda Türkiye’ye 1980’li yıllardan itibaren ihracat yapmaya başladığını söylüyor. Hatta Türkiye ile yaptığı ilk iş ise koyun postu satışı. Türkiye ile bağlantısı şirket kurmaya kadar giden Zencani, Kont Kozmetik şirketini de Türkiye’de kurdu. Zencani’nin Türkiye bağlantıları yüzünden kendisine yakınları ‘Reis’ olarak hitap ederken, ortağı olduğu firmadan dolayı ‘Kont’ diyenler de bulunuyor.

Sarraf, ‘1.5 ton altın onun’ dedi

Rıza Sarraf, savcılıkta verdiği ifadede Babek Zencani’nin müşterisi olduğunu açıkladı, Gana’dan gelen ve Türkiye’de ‘evrak eksikliği’ yüzden geçişine izin verilmeyen 1.5 tonluk altının sahibinin o olduğunu savundu. Ancak Zencani, İran’da yaptığı röportajda Sarraf’ı tanımadığını söyledi.

Haberin Devamı