Gazete Vatan Logo

Yürüyerek gelmiyorsa 1 milyon Çinli hayal

Çin’de 2018 yılı ‘Türkiye Turizm Yılı’ ilan edilirken, hedeflenen 1 milyon turiste ulaşmak için uçuş sayısının artması bekleniyor. TÜROB Başkanı Bayındır, “Tüm Çinliler Türkiye’ye gelmek istese dahi mevcut uçuş kapasitesiyle yılda ancak 300 bin kişi gelebilir. Ulaşım imkanı sağlanmalı” dedi

Yürüyerek gelmiyorsa 1 milyon Çinli hayal

Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Timur Bayındır, Çin’den Türkiye’ye mevcut uçuş kapasitesiyle yılda en fazla 300 bin kişinin gelebileceğini belirterek, Çin’den Türkiye’ye uçuşların mutlaka artması lazım. 1 milyon Çinli turist hedefi ulaşılabilir bir rakam. Yeter ki ulaşım imkanı sağlansın” dedi.

Bayındır, 2018’in Çin’de “Türkiye Turizm Yılı” ilan edilmesiyle birlikte çalışmaları hızlandırdıklarını kaydederek, Çin turizm pazarına ilişkin uçuş sıkıntısı bulunduğunu bildirdi. Toplamda 1.3 milyarlık dev bir nüfusa sahip olan Çin’de yılda 122 milyon kişinin yurt dışına çıktığını, Türkiye’nin, pazar payına ayrılan 1 milyon Çinli turistin 3’te birini bile alamadığını ifade eden Bayındır, şu anda tüm Çinliler Türkiye’ye gelmek istese dahi mevcut uçuş kapasitesiyle yılda ancak 300 bin kişinin gelebileceğini bildirdi. Bayındır, Çin’den Türkiye’ye uçuşların mutlaka artması gerektiğinin altını çizerek, Çin hükümetinin Türkiye’ye yeni uçak seferleri koymasının sağlanması gerektiğini vurguladı.

Haberin Devamı

Ulaşım imkanları şart

Çinli havayolu şirketlerinin Beijing-Atina direkt uçuşlara başladığını hatırlatan Bayındır, şunları söyledi: “Bu uçuşların Türkiye’ye de gelmesini sağlarsak Çinli turist sayısı artar. 1 milyon Çinli turist ulaşılabilir bir rakam. Yeter ki ulaşım imkanı sağlansın. TÜROB olarak yaptığımız çalışmalarda, China Southern’ın geçmiş yıllarda olduğu üzere, yeniden İstanbul direkt uçuşlarına başlaması için gerekli bağlantıları sağlamaya koyulduk. 2018’de yeniden bu uçuşların başlamasını ve trafiğin artmasını ümit ediyoruz. Böylece, THY de karşılık olarak Çin’e seferlerini arttıracaktır. Üst düzey ziyaretlerde bulunarak, Çinli büyük şirketler ile görüşüp, incentive gruplarını İstanbul’a çekebilmek de yakın zamanlı hedeflerimiz arasında.”

Bayındır, bu konuda devletin gerekli girişimleri sağladığını kaydederek, şu ifadeleri kullandı: “İkincisi ve biz turizmciler açısından daha önemlisi ulaşım, yani uçak sorunudur. THY’nin Pekin, Şangay ve Guangzhou gibi temel noktalara uçması önemli bir fırsat, ancak yeterli değil. Koltuk sayısı ve sefer sayıları ile kısıtlı bu rakamın tamamının direkt ülkemiz hedefli uçmadığı düşünüldüğünde, Çin’den

Haberin Devamı

1 milyon turist beklemek, gerçeğe yakın bir hedef olmayacaktır. Dolayısıyla THY’nin yanında yanında, Çinli havayolu şirketlerinin de İstanbul uçuşları yapması için hızlı girişimlerde bulunmamız gerek.”

197 bin Çinli geldi

Çin’den Türkiye’ye 2015’te 313 bin turist geldi. Geçen yıl yüzde 46 düşüşle 167 bin Çinli turist gelirken, bu yılın 10 ayında 2016’nın aynı dönemine göre yüzde 40 artışla 192 bin Çinli Türkiye’yi ziyaret etti. 2016’da yurt dışına çıkan Çinli sayısı 122 milyon seviyesinde. Geçen yıl Çinli turistler 110 milyar dolar harcadı.

Harcama yapan turiste ulaşmamız gerek

Çinli turistlerin rezervasyon eğilimlerinin yüzde 70 bireysel, yüzde 30 acentalar aracılığıyla olduğunu anlatan Timur Bayındır, “Ülkemize gelen kesim çoğunlukla yüzde 30’luk pay içinde yer alan grup rezervasyonlarıdır. Yani gelen gruplar; belirli bir program ve uçuş imkanları dahilinde gelen, bütçe paketleri satın alan Çinlilerdir. Bizim, 1 milyon kotamıza ve harcama yapan Çinliye ulaşmamız için, Çinlilere uçuş özgürlüğünü vermemiz gerekiyor” dedi.

Haberin Devamı