Gazete Vatan Logo

Yunanistan'daki 'kader oylaması' bitti!

Yunan vatandaşlar kreditörlerin nakit akışının yeniden sağlanması karşılığında öne sürdüğü koşulları hükümetin kabul edip etmemesi konusunda karar vermek üzere sandığa gitti. Oyların yüzde 90'dan fazlası sayıldı. Resmi olmayan sonuçlara göre refranduma katılanlartın yüzde 61'den fazlası "Hayır" dedi...Yunanistan Maliye Bakanı Varoufakis oyların çoğunluğunun sayılmasının ardından açıklama yaptı. Varufakis: "Bugün 'Hayır' oyu, demokratik bir Avrupa için 'Evet' oyudur" dedi. Eski Başbakan ve Muhalefet Lideri Antonis Samaras da partisinden istifa etti.

Yunanistan'daki 'kader oylaması' bitti!

Kayıtlı 9 milyon 855 bin 29 seçmenin olduğu Yunanistan'da 20 bine yakın sandıkta oy kullanıldı. Kayıtlı seçmenlerden 5 milyon 82 bini kadın. Seçmenlerden 108 bini ise ilk kez oy kullanma hakkına sahip oldu. Yunanistan'daki gazetecilerin izlenimlerine göre 'Hayır' cephesi çok az farkla önde. Ancak sağlık bir anket sonucu yok. Sandıklar saat 19.00 sularında kapandı.
Yunanistan'dan gelen ilk sonuçlara göre halk yeni kurtarma paketi karşılığında kemer sıkma tedbirlerine 'hayır' diyor. ‘Evet’ diyenlerin oranı yüzde 40 civarında kalınca 'hayır' diyenler kutlamalara başladı.
Oyların yaklaşık yüzde 70'i sayıldı.
'Hayır' : %61
'Evet': %39
Almanya: Çipras son köprüleri de yıktı
Almanya Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel, Alman Tagesspiegel gazetesine yaptığı açıklamada, Yunanistan'la yeni bir kemer sıkma programı düşünmenin zor olduğunu söyledi ve "Çipras ve hükümeti Yunan halkını acı bir terk edilişe ve umutsuzluğa sürüklüyor" dedi.
Gabriel, Çipras'ın "Yunanistan ve Avrupa'nın tavizde bulunabileceği son köprüleri de yıktığını" ifade etti.
"HAYIR, YÜZDE 61'İN ÜZERİNDE OLACAK"
Yunanistan İçişleri Bakanı Nikos Voutsis referandumda "hayır" oyunun yüzde 61 çıkacağını söyledi.

Haberin Devamı

EVET ÇIKARSA İSTİFA EDECEK
Yunanistan Başbakanı Çipras, sandıktan evet çıkarsa istifa edeceğini duyurmuştu. Ülkede başta Çipras olmak üzere ‘Hayır’ taraftarları ‘Yunan halkının onuru için AB’ye karşı direnmenin’ tek yol olduğunu savunurken, ‘Evet’ diyenler Avrupa Birliği üyeliği dışında kalan bir Yunanistan’ın krizden kafayı kaldıramayacağı görüşünü ifade ediyor.
YUNANİSTAN'IN KİME NE KADAR BORCU VAR?
Haftalardır bütün dünyanın izlediği Yunan ekonomik krizinde sırada Pazar günü gerçekleşecek referandum var. Peki Yunanistan'ın kime ne kadar borcu var? Habertürk'ün haberine göre Yunan Kamu Yönetimi Ajansı'nın açıkladığı detaylı borç listesi...
Yabancı bankalar
2.4 milyar Euro
National Bank of Greece
4.3 milyar Euro
Diğer borçlar
10.5 milyar Euro
Yunan bankaları
11 milyar Euro
Avrupa Merkez Bankası
20 milyar Euro
İspanya
25 milyar Euro
IMF
31 milyar Euro
Diğer Euro Bölgesi üyeleri
34 milyar Euro
İtalya
37 milyar Euro
Fransa
42 milyar Euro
Diğer tahviller
48.8 milyar Euro
Almanya
56 milyar Euro

Haberin Devamı