Gazete Vatan Logo

YSK Ankara'yı iptal eder mi?

İşte CHP'nin güvendiği o yasa...

CHP Ankara’da, olağanüstü itiraz dilekçesi vererek ‘tam kanunsuzluk’ gerekçesiyle seçimlerin iptal edilmesini istemeye hazırlanıyor...

Başkentteki seçim yarışının 3 gündür sonuçlanamaması üzerine CHP, itiraz süresinin önceki gün dolmasına karşın kanunla tanınan ‘olağanüstü itiraz’ hakkını kullanabilmek amacıyla tutanakları mercek altına almaya devam ediyor. Kılıçdaroğlu ile görüşmek için Genel Merkez’e üzerinde “olağanüstü itiraz” yazılı bir dosyayla gelen Yavaş, gazetecilere şunları söyledi:

‘Başka şeyler de var’

“İlçe seçim kurullarına yapılan itirazlar sonuçlanmaya başlıyor. Bunlar sonuçlandıktan sonra, olumlu, olumsuz karara göre tahmin ediyorum her karşı taraf hem bizler il seçim kurulu nezdinde itiraz edeceğiz. Ancak seçimlerle, itirazlarımızla ilgili başka şeyler de var. Bunların hepsini derleyip toparlıyoruz. YSK’nın önünde toplananlara diğer seçim kurullarının önünde toplananlara baktığınız zaman partili olarak ifade edilemeyecek şekilde vatandaş. Ailecek, çoluk, çocuk her görüşten vatandaş, insan orada toparlanmış ve iradesine sahip çıkmak istiyor. Bunu göz ardı edemeyiz. YSK başkanının söylediği ‘hiç kimse endişe etmesin, gayet güzel değerlendireceğiz’ demesi bizim için teminattır, umarım öyle olur.”

‘Tam kanunsuzluk hali’ ne demek?

Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun’un 130. maddesine dayandırılan “olağanüstü itiraz” hakkı, süre dolmuş olmasına karşın seçimin sonuçlarının değişebileceği durumlarda tutanakların hazırlanmasından 7 gün içinde başvuru şansı veriyor. Tutanaklarda yaşanabilecek kaymaların yanı sıra elektrik kesintisi gibi “Müessir olaylarda” itiraz hakkı saklı tutuluyor. Bu tür itirazlar, “tam kanunsuzluk hali” olarak sayıldığından süre dolsa da başvuru alınıyor.

GÖKÇEK’TEN ŞOK İDDİA:

Yavaş seçilse bile başkan olamaz

ANKARA - Melih Gökçek, Yavaş’ın seçilse de başkanlıktan düşürüleceğini öne sürdü. Gökçek, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Belediye Meclis üye sayıları konusunda Ak Parti’nin, CHP’nin önünde olduğunu iddia ederek, ”AKP’nin 99, CHP’nin 24 Belediye Meclis üyesi var. Eğer Yavaş seçilseydi, ilk faaliyet raporunda düşürülürdü” dedi. Gökçek, Twitter’da şunları yazdı: ‘’Ankara Büyükşehir Belediye Meclisine seçilen üyeler belli oldu. Seçim öncesi CHP 30 üye çıkarsın, her türlü iddiaya varım demiştim, CHP’liler cesaret edemediler. Çünkü sonucu onlar da biliyordu. 140 kişilik Belediye Meclisinde üye sayıları :

AK PARTİ: 99 KİŞİ, CHP: 24 KİŞİ

MHP: 12 KİŞİ, DP: 2 KİŞİ , BBP:1 KİŞİ


Eğer CHP adayı seçilseydi, ilk faaliyet raporunda başkanlıktan düşürülürdü.”

Haberin Devamı