Gazete Vatan Logo

Yorum farkı

HANGİSİ DOĞRU?

BATILI GAZETECİ GÖZÜYLE: Esad’ın ordusu sivilleri katletmiş

DOĞULU GAZETECİ GÖZÜYLE: Asıl, teröristler asker öldürmüş


Suriye Enformasyon Bakanlığı Davutoğlu’nun tavsiyesiyle büyük bir katliam yaşandığı iddia edilen Hama’yı 37’si Arap, 72 gazetecinin ziyaret etmesine izin verdi. Geziye katılan TRT Temsilcisi Musa Özuğurlu gördüklerini VATAN’a anlattı. Suriye ajansının görüşlerini yayınladığı gazetecilerin anlatımlarıyla aynı gezide yer alan batı medyasının izlenimleri arasında taban tabana zıt bir görüntü oluştu.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile 6.5 saatlik bir görüşme gerçekleştiren Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, “Teröristlerle mücadele ediyorum” diyen Esad’a, bu iddiasını ispatlamak için 250 tankla yüzlerce kişinin öldürüldüğü iddia edilen Hama’yı gazetecilere açın” tavsiyesinde bulunmuştu. Esad, bu tavsiye doğrultusunda aralarında Türk, İranlı, Amerikalı, Fransız, Çinli gazetecilerin de bulunduğu 72 kişinin Hama’yı ziyaretine izin verdi. Suriyeli yetkililerin eşliğinde kenti ziyaret eden gazetecilerden biri olan TRT Şam Temsilcisi Musa Özuğurlu Suriye’de gördüklerini VATAN’a anlattı: Evet sivillere yönelik sert davranışlar olmuş. Ama devlet binalarına yapılan saldırılar da korkunç. Postanelerde, polis karakollarında görevlilere dehşet verici saldırılar olmuş. İki polis karakoldan çıkarılarak döve döve öldürüldü. Bunların videosu da var. Ben asker cesetlerini de gördüm. Ortada bir barışçıl gösteri yapan kitle var, ama bir de silahlı gruplar var. Bunlar başka yerlerden buraya getirilmiş insanlar. Halkla konuştuğum zaman, “Bu kişileri tanımıyoruz” diyorlar. Çok gelişmiş silahlarla yakalanan kişiler var. Uydu telefonları telsizleri var. (Batılı haber ajanslarının ‘tanklar rastgele top atışı yaptı’ haberlerini sormamız üzerine) Hama’nın yüzde 70’ini gezdim. Tankların attığı bir tek topun izine rastlamadım. Devlet de muhalifler de yalan söylüyor. Silahlı isyancılar acımasızca adam öldürüyor. Kol kafa kesiyorlar. Mezhep ayrımı yaparak öldürüyorlar. Devlet mümkün olduğunca az adam ölmesine dikkat ediyor. Ama sokağa asker güruhunu döktüğünüz zaman kontrol edilemez hale geliyorlar. Silahlı grupların da askerlerin de keskin nişancıları var. Ölen siviller iki ateş arasında kalanlar. Ancak öldürülenlerin yüzde kaçı gerçekten sivil kimse bilmiyor.

Suriye’ye karşı komplo

Suriye resmi haber ajansı SANA da Arap gazetecilerin ifadelerini haberleştirdi. Onların da ortak fikri Hama’da ordunun teröristlere karşı mücadele verdiği şeklindeydi.

Çin Haber Ajansı Xinhua Şam Temsilcilik Ofisi Müdürü Shen Gong Xi:

Tanık olduğumuz görüntüler silahlı terör örgütlerinin varlığını kanıtladı. Emniyet merkezlerinin kundaklanması sabotajcıların insanlık dışı suçlar işlediklerinin işareti. Kentteki bozgunculuğun boyutunu yollarda kurulan bariyerler ve kentin bölünmesi çok iyi gösteriyor. Suriye ordusu kentte istikrar ve güvenliğin yeniden sağlanmasında önemli bir rol oynamış.

İran’da yayın yapan El-Alem kanalının muhabiri Hüseyin Murtada:

Hama’da tanık olduğumuz görüntü bazı medya organlarının yansıtmaya çalıştığı görüntüden çok farklı. Ortada silahlı terör örgütlerinin gerçekleştirdiği sabotaj, yol kesme ve kamu mallarına zarar verme gibi eylemler var. Bir kısım medya kanallarının yayınladığı gibi Hama’da ağır silahlarla yapılmış bir askeri saldırının izine rastlamadık.

İran televizyonu muhabiri İsam el-Hilali:

Olup bitenler Suriye’ye karşı bir komplonun bulunduğunu kanıtlıyor. Fakat Suriye halkı bilinciyle bu komployu açığa çıkardığı gibi başarısızlığa uğratma gücüne de sahip.

AP: Siviller öldürülmüş

Türk ve Arap gazeteciler, yaşananları böyle anlatırken geziye katılan medya organları arasında olan Amerikan Associated Press ajansının izlenimleri ise şöyle oldu: Hama’da konuştuğumuz siviller, ordunun rastgele top ateşi açtığını, 1 hafta süren operasyonda keskin nişancıların sivilleri hedef aldığını ve sokaklarda cesetlerin biriktiğini anlattı. Hükümet yetkilileri ise teröristlerden kurtulduklarını söyledi. İsmini vermek istemeyen bir Hama’lı, “Burada terörist yok. Bunlar hükümetin yalanları” dedi. Bir diğeri de “Hükümete teşekkür ederiz. Sokaklarda hareket eden her şeyi vurdukları, rastgele her yeri bombaladıkları için...” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı