Gazete Vatan Logo

YGS sonuçları nasıl öğreniliyor? LYS ne zaman?

Öğrenci Seçme Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından 12 Mart 2017 tarihinde tapılan Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı (YGS) sonuçları açıklandı. Sınav sonuçları “sonuç.osym.gov.tr” üzerinden sorgulanabilecek. Sınav hakkında detaylar bu haberimizde!

YGS sonuçları nasıl öğreniliyor? LYS ne zaman?

Üniversiteye girecek olan adayların girmiş olduğu Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı sonuçları ÖSYM tarafından açıklandı. İçeriğinde Matematik, Türkçe, Tarih, Coğrafya, Fizik, Kimya, Biyoloji, Din kültürü ve Ahlak Bilgisi ve Geometri derslerinden oluşan YGS’ye bu yıl yaklaşık 2,5 milyon civarında kişi girdi. Bu adayların daha sonra yapılacak olan LYS’ye girebilmesi için Yüksek Öğretime Geçiş Sınavında 180 puan barajını geçmesi gerekiyor. Meslek Lisesi mezunlarının ise 150 puanı alması yatay geçiş yapmalarına yeterli.

YGS SINAV SONUÇLARI İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

12 Mart 2017 günü ülke genelinde yapılan YGS’nin sonuçları dün itibarı ile açıklandı. Sınava girmiş olan adayları sınavın sonuçlarını sonuç.osym.gov.tr üzerinden TC kimlik numaraları ve şifreleri ile giriş yaparak öğrenebilmekteler.

Yüksek Öğretime Geçiş Sınavının sonucu sadece ÖSYM‘nin sitesi üzerinden değil, e-devlet sistemi üzerinden de öğrenilebiliyor. E-devlet sistemine giriş yapabilmek için ilk olarak e-devlet şifrenizin olması gerekmektedir. Bu şifreyi yaşadığınız yerdeki herhangi bir PTT şubesinden temin edebilirsiniz. E-devlet sistemine giriş yaptıktan sonra, Milli Eğitim Bakanlığı bölümünden sınav sonucunuzu sorgulayabilirsiniz. Bu sistem üzerinden sadece YGS sonucunuzu değil, diğer sınavlarınızın sonucu ve nerede gireceğinizi de sorgulatabilirsiniz.

Haberin Devamı

YGS’den sonra ise adayları Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) bekliyor. Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) için başvurular 4-17 Nisan 2017 tarihleri arasında başlayacak. LYS kapsamındaki ilk sınav olan LYS-4 Sosyal Bilimler sınavı, 10 Haziran 2017 Cumartesi günü 10.00’da yapılacak. Bu sınavı 11 Haziran 2017 Pazar günü saat 10.00’da yapılacak olan LYS-2 Fen Bilimleri sınavı takip edecek. LYS-5 Yabancı dil sınavı da aynı gün saat 14.30’da yapılacak. LYS’nin son sınavı ise 18 Haziran Pazar günü saat 10.00’da LYS-3 Edebiyat-Coğrafya olarak belirlenmiştir.

Şu an sahip olduğunuz YGS puanı ile tercih yapamazsınız. Bunun için LYS de dâhil olmak üzere bütün sınav süreçleri tamamlanmış olmalıdır. Ondan sonra Temmuz ve Ağustos aylarında tercih dönemi başladığında YGS puanınızla da tercih yapabilirsiniz. YGS puanı ile girebileceğiniz lisans programlarından bazıları şu şekildedir:

Haberin Devamı

YGS-1 İle Girilebilen Lisans Bölümleri

Aktüerya (Yüksekokul)

Basım Teknolojileri (Yüksekokul)

Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri (Yüksekokul)

Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği (Yüksekokul)

Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği (Yüksekokul)

Güverte (Yüksekokul)

Hava Trafik Kontrol (Yüksekokul)

Havacılık Elektrik ve Elektroniği (Yüksekokul)

Uçak Elektrik-Elektronik (Yüksekokul)

Uçak Gövde-Motor (Yüksekokul)

Uçak Gövde-Motor Bakım (Yüksekokul)

YGS-2 İle Girilebilen Lisans Bölümleri

Acil Yardım ve Afet Yönetimi (Yüksekokul)

Balıkçılık Teknolojisi (Yüksekokul)

Beslenme ve Diyetetik (Yüksekokul)

Ebelik (Yüksekokul)

Ergoterapi (Yüksekokul)

Fizyoterapi ve Rehabilitasyon (Yüksekokul)

Gıda Teknolojisi (Yüksekokul)

Hayvansal Üretim (Yüksekokul)

Hemşirelik (Yüksekokul)

Haberin Devamı

Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri (Yüksekokul)

İş Sağlığı ve Güvenliği (Yüksekokul)

Odyoloji (Yüksekokul)

Perfüzyon (Yüksekokul)

Tütün Eksperliği (Yüksekokul)

YGS-3 İle Girilebilen Lisans Bölümleri

Müzikoloji

Rekreasyon Yönetimi (Yüksekokul)