Gazete Vatan Logo

YGS’de ‘sızma’ krizi

ÖSYM, Yükseköğretime Geçiş Sınavı’na (YGS) ilişkin sosyal medya hesaplarından soruları paylaşanlar hakkında yasal işlem başlattı

Pazar günü üniversiteye girişte ilk aşama olarak uygulanan YGS’de bir adayın matematik ve sosyal bilimler testinden soruların görüntüsünü sosyal medyada paylaştığının tespit edilmesi krize neden oldu. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nden (ÖSYM) yapılan açıklamada sınavdan önce soruların ele geçirilmesinin mümkün olmadığı belirtilerek, “Söz konusu sayfa görüntüsünün sınav öncesi ve sınav sırasında alınmış olması ihtimal dışıdır” denildi. ÖSYM’den önce akşam şu açıklama yapıldı:

Sınavda koparmış

“Sosyal medya üzerinden paylaşılan soru kitapçığı sayfasına ait görüntü sınavdan çıkan bir adayın sınav kurallarına aykırı olarak sınav salonundan çıkardığı bir kitapçık veya kitapçıktan koparmak suretiyle dışarı taşıdığı bir bölümüne aittir. Soru kitapçığını veya bir bölümünü sınav binasından alıp giderek sınav sonrasında sosyal medya üzerinden söz konusu sayfanın görüntüsünü paylaşan aday tespit edilir edilmez hakkında gerekli adli işlem başlatılacaktır.

ÖSYM’nin Twitter hesabından açıklamada adli işlem başlatıldığı bildirilerek şu bilgiler verildi:

Haberin Devamı

Bir yayınevi sahibi

“ÖSYM’nin izni alınmaksızın ve soru kitapçığı üzerindeki ibareyle açık bir biçimde yasaklanmasına rağmen, 2015-YGS Matematik soruları, aday olarak giren bir yayınevi sahibi tarafından sınavdan sonra el yazısı ile sosyal medyada paylaşılmaktadır. Söz konu yayınevi ve benzer paylaşımlar hakkında adli işlem başlatılmıştır.”

ÖSYM engeli

15 Mart Pazar günü yapılan YGS’nin ardından, soruların internete sızması, kopya çekildiği iddialarının gündeme gelmesiyle twitterda bazı kullanıcılar yazdıkları görüşler nedeniyle ÖSYM tarafından engellendi. ÖSYM yetkilileri ise “ÖSYM’ye yönelik ağır hakarette bulunan, doğru olmayan kopya iddiaları konusunda görüşlerini söyleyen veya başkalarının yazdıklarını paylaşanların hesabımıza ulaşmasını engelliyoruz” dedi.