Gazete Vatan Logo

Yeni hükümetin ilk toplantısı Beştepe’de

Başbakan Yıldırım, kabineyi Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde açıkladı. Aralarında Yalçın Akdoğan’ın da bulunduğu 8 isim yeni listede yer almadı. Yeni hükümetin ilk Bakanlar Kurulu toplantısı bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında yapılacak.

Yeni hükümetin ilk toplantısı Beştepe’de

Ak Parti Genel Başkanı ve İzmir Milletvekili Binali Yıldırım Başkanlığında kurulan 65’inci Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan onayladı. Bakanlar Kurulu ilk toplantısını bugün saat 14.00’te Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında Beştepe’de yapacak. Yeni Başbakan Binali Yıldırım, 65. Hükümet’in Bakanlar Kurulu listesini Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda açıkladı. 65. Hükümette Başbakan Yardımcıları Nurettin Canikli, Mehmet Şimşek, Numan Kurtulmuş, Tuğrul Türkeş ve Veysi Kaynak oldu. Listede Yalçın Akdoğan, Sema Ramazanoğlu, Volkan Bozkır gibi 8 isim yok. Merak edilen isimlerden Mehmet Şimşek kabinedeki yerini korudu. Recep Akdağ, Sağlık Bakanı olarak geri döndü. Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Milli Eğitim Bakanlığı görevine getirildi. Milli Savunma Bakanlığı ise Fikri Işık’a emanet. Berat Albayrak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olarak devam edecek. Kayseri Milletvekili Mehmet Özhaseki de Çevre Bakanı olarak kabineye girdi. Binali Yıldırım’ın Ulaştırma Bakanlığı koltuğuna ise Ahmet Arslan getirildi. Süleyman Soylu da yerini koruyan isimlerden. Ekonomi Bakanlığı görevi ise Nihat Zeybekci’nin.

Haberin Devamı



GİDENLER-GELENLER

- Koltuğundan olan bakanlar:

Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, AB Bakanı Volkan Bozkır, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan

- Kabineye yeni girenler:

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, AB Bakanı Ömer Çelik, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan.

- Yeri değişenler:

Lütfi Elvan: Başbakan Yardımcılığı’ndan Kalkınma’ya

Nabi Avcı: Milli Eğitim’den Kültür ve Turizm’e

İsmet Yılmaz: Milli Savunma’dan Milli Eğitim’e

Fikri Işık: Bilim Sanayi ve Teknoloji’den Milli Savunma’ya

Haberin Devamı


- Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki: Beş kez üst üste Büyükşehir Belediye Başkanı seçilerek Kayseri tarihinde bir ilke imza attı. 10 Şubat 2015 tarihinde Büyükşehir Belediye Başkanlığı’ndan istifa etti ve AK Parti’den milletvekili adayı oldu. Evli ve 4 çocuk babası olan Başkan Özhaseki, İngilizce ve Arapça biliyor.

- Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak: Kabinenin yeni yüzlerinden Kaynak, serbest avukatlık, Kahramanmaraş Belediye Başkanlığı yaptı. Adalet Bakanı Yardımcısı görevinde de bulundu. Evli ve 5 çocuk babası.

- Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli: Yeminli Mali Müşavir; Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Ekonomi Bölümünü bitirdi. Yüksek lisansını İngiltere Sheffield Üniversitesi’nde tamamladı. İngilizce bilen Canikli, evli ve 4 çocuk babası.

- Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çelik: Gazeteci, yazar ve aynı zamanda şair kişiliğiyle tanınıyor. 7 Haziran seçimleri sonrasında koalisyon görüşmelerinde AK Parti adına oluşturulan heyetin başkanlığını yapmıştı. Bekar olan Çelik, İngilizce biliyor.

Haberin Devamı

- Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci: Marmara Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümünü bitirdi. Yüksek lisansını İstanbul Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümünde tamamladı. İngilizce ve Almanca biliyor. Evli ve 4 çocuk babası.

- Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan: İTÜ Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi mezunu. Demiryollar, Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı Genel Müdürlüğü dahil birçok görevde yer aldı. İngilizce biliyor. Evli, 1 çocuk babası.

AİLE’YE SÜRPRİZ İSİM

Kabinedeki süpriz Fatma Betül Sayan Kaya oldu. Tek kadın bakan olan Kaya, listedeki en genç isim. İsmi dün Google’da en çok aranan kelimeler listesine girdi. 2 çocuk annesi Fatma Betül Sayan Kaya 1981 doğumlu. Çok iyi düzeyde İngilizce ve Almanca biliyor. Bilkent Elektrik-Elektronik Mühendisliği’ni bitirdi. New York Üniversitesi’nde Biyomedikal Mühendisliği Fakültesi’nden doktora bursu kazandı, meme kanserinin termal görüntülenmesi üzerine çalışmalar yaptı. Daha sonra Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’ni kazandı. 2014 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde İstanbul’da tanıtım ve medya sorumlusu olarak görev yaptı.

Haberin Devamı


ABLASI PAZARDA

Özlü’nün 65’inci hükümette Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı olması Düzce’de sevinç yarattı. Çilimli ilçesi Topçular Mahallesi’nde kızı Mürvet Çolak ile birlikte yaşayan 80 yaşındaki annesi Behiye Özlü, oğlunun bakan olmasının mutluluğunu yaşıyor. Özlü’nün ablası Çolak, kardeşinin bakan olduğunu halk pazarında öğrendi.

AK Parti Grup Toplantısını beklerken cep telefonundan Binali Yıldırım’ın açıkladığı yeni kabineyi takip eden Düzce Milletvekili Faruk Özlü, bakan olduğunu öğrenince heyecanlandı. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına getirilen Faruk Özlü’yü ilk olarak çevresindeki milletvekilleri tebrik etti. “Ben savunmayı bekliyordum, bunu beklemiyordum” diyen Özlü, gazetecilerin diğer sorularını yanıtlamadı. Makina mühendisi olan Özlü Türkiye’nin kendi tasarımı “ilk milli tankı ALTAY”, “ilk insansız hava aracı ANKA”, “ilk milli gemisi MİLGEM” projeleri sırasında müsteşar yardımcılığı yaptı.

YILDIRIM’IN A TAKIMI

Başbakan Yıldırım, partisinin genel merkezindeki basın toplantısında Merkez Yürütme Kurulu’na (MYK) getirilen isimleri açıkladı:

- Siyasi ve hukuki işlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı (GBY): Hayati Yazıcı

- Teşkilatlardan sorumlu Genel Başkan Yardımcısı: Mustafa Ataş

- Seçim işlerinden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı: Ahmet Sorgun

- Tanıtım ve medyadan sorumlu GBY: Cevdet Yılmaz

- Dış ilişkilerden sorumlu GBY: Mehmet Mehdi Eker

- Sosyal politikalardan sorumlu GBY: Öznur Çalık

- Yerel yönetimlerden sorumlu GBY: Erol Kaya

- Ekonomi işlerinden sorumlu GBY: Şaban Dişli

- Sivil toplum ve halkla ilişkiler başkanlığından sorumlu GBY: Mehmet Müezzinoğlu

- Mali ve idari işlerden sorumlu GBY: Vedat Demiröz

- Ar-Ge’den sorumlu GBY: Nükhet Hotar

- İnsan haklarından sorumlu GBY: Yasin Aktay

- Çevre, şehir ve kültürden sorumlu GBY: Çiğdem Karaaslan

- Genel Sekreter: Abdulhamit Gül


Karadeniz’den altı bakan

65. Hükümet’te 25 ilden 26 bakan görev alıyor. Yeni kabinede Karadeniz Bölgesi’nden iki başbakan yardımcısı ve 4 bakan yer aldı. Başbakan yardımcıları Canikli Giresun’dan, Kurtulmuş Ordu’dan kabineye seçilirken, Trabzon’dan Soylu, Düzce’den Özlü, Samsun’dan Kılıç, Bayburt’tan Ağbal, Karadeniz Bölgesi’nden seçilen isimler arasında bulunuyor.

Hükümetin yaş ortalaması 52

65. Hükümet’in en genç ismi, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, en yaşlısı ise Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu. Kaya’yı, 38 yaş ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ve 39 yaş ile Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, takip etti. Kabinenin en yaşlı bakanı ise uzun süredir bu görevi yürüten 67 yaşındaki Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu oldu. 65. Hükümet’in yaş ortalaması da 64. Hükümet’teki gibi 52 oldu. 60 yaşındaki Binali Yıldırım’ın başbakanlık yaptığı kabinede, 60-70 yaş aralığında ise Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı ile Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu bulunuyor. Diğer bakanlar ise 40-50 yaş aralığında.


Akdağ’ın dönüşü

AK Parti’nin ilk dönemlerinde Sağlık Bakanlığı görevini üstlenen ve sağlık reformlarına imza atan Recep Akdağ, Mehmet Müezzinoğlu’ndan görevi geri aldı. Sağlık Bakanı olduğunu AK Parti TBMM Grup Toplantısı’nı beklerken öğrendi. Gazetecilerin soruları üzerine “Sürpriz olmadı. Açıklanmasaydı da sürpriz olmazdı” diyen Akdağ, verilen görevi en iyi şekilde yerine getirmeye çalıştıklarını vurguladı. Akdağ, “Başkanlığa giden yolda inşallah memlekete iyi bir hizmet veririz” dedi.

Akdoğan yok

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başbakanlığı döneminden bu yana AK Parti siyasetinin aktif isimleri arasında yer alan Yalçın Akdoğan, pazar günkü kongre sonrası AK Parti yönetiminden çıkarılan isimler arasında da yer almıştı. Önceki hükümette başbakan yardımcılığı yapan Akdoğan, yeni kabineye giremedi. Akdoğan sorular üzerine “Hayırlı olsun” demekle yetindi.