Gazete Vatan Logo

Yeni anayasada son kozlar bugün oynanıyor!

Uzlaşma Komisyonu bugün, bundan sonraki sürecin nasıl işleyeceğini ve parantezli de olsa ortaya çıkan Anayasa taslağının akıbetini netleştirmeye çalışacak

Yeni Anayasa çalışmalarında “uzatma” süresi bugün doluyor. Komisyon,Cemil Çiçek başkanlığında bu akşam gerçekleştireceği bir anlamdaki “kader” toplantısında, bundan sonraki sürecin nasıl işleyeceği ve parantezli de olsa ortaya çıkan anayasa taslağının akıbetinin ne olacağı sorusuna yanıt arayacak.

Çiçek’in partilere yaptığı çağrı ve liderlerin onayı ile kurulup Ekim 2011’de çalışmalarına start veren Uzlaşma Komisyonu, Mayıs 2012’de yeni anayasa taslağının yazım aşamasına geçti. Geçen 1 yıl içinde yaklaşık 150 maddenin müzakere edildiği uzlaşma masasında üzerinde tam mutabakat sağlanan madde sayısı 30 civarında kalırken, komisyon halen AK Parti’nin Başkanlık Sistemi talebi nedeniyle “Yürütme” bölümü üzerinde müzakerelerini sürdürüyor.

Tablo umut vaat etmiyor

Yola çıkarken belirlediği 31 Aralık 2012 tarihi itibariyle yeni anayasa projesini hayata geçirme hedefinin çok uzağında kalan Uzlaşma Komisyonu, son 4 aydır “uzatma” sürelerini kullanılıyor. TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in gerçekleştirdiği liderler turunun ardından Başbakan Erdoğan, yeni anayasaya yönelik B, C ve D planlarını yürürlüğe koymak için bekleyebilecekleri son tarihi “31 Mart” olarak açıklamıştı. Ancak Erdoğan’ın “31 Mart tarihi itibariyle süre doldu” ifadesine karşın Uzlaşma Komisyonu çalışmalarını sürdürdü. Bu süreçte AK Parti kurmayları da nihai tarihi “30 Nisan olarak” ilan etti. Ancak 4 aylık ek sürenin de bugün itibariyle dolmasına karşın komisyondaki tablo umut vaaetmiyor.

Eteklerdeki taşlar dökülecek

Çiçek başkanlığında bugün yapılacak toplantıda 4 parti yeni anayasaya ilişkin savundukları tez ve formüllere ilişkin son kozlarını ortaya koyacak.

Çiçek yeniden liderler turu yapabilir

Bugünkü toplantıda CHP ve MHP uzlaşmayı tıkamakla eleştirdiği Başkanlık Sistemi istemi konusundaki net tavrını öğrenmesi için de Çiçek’ten, Başbakan Erdoğan ile görüşmesini isteyecek. Çiçek başkanlığındaki bir önceki Uzlaşma Komisyonu toplantısında liderler turu talebini AK Parti kanadı gündeme getirmiş, ancak iki parti bu talebe karşı çıkmıştı. Komisyondan mutabakat metnin çıkmaması halinde her partinin anayasaya ilişkin önerilerini yansıtan alternatifli bir metnin referanduma sunulabileceği tezini savunan AKP ise yazım çalışmaları sonucu ortaya çıkan parantezli taslak metnin kamuoyuna açıklanmasını isteyecek. Yeni anayasa çalışmalarının bir anlamda “nasıl bir final” ile sonuçlanacağını netleştirmeyi amaçlayan toplantıdan Çiçek’in liderler turu yapması kararının çıkabileceği belirtiliyor.

Haberin Devamı