Gazete Vatan Logo

YDS başvuruları nasıl yapılıyor?

2017-YDS ilkbahar dönemi için başvurular ÖSYM’nin resmi internet sitesi üzerinden aday işlemleri aracılığı ile alınmaya başladı. YDS başvuru işlemi nasıl gerçekleştirilir? YDS için ödenmesi gereken ücret ne kadar? YDS başvurusu ile ilgili merak edilen detaylar haberimizde!

YDS başvuruları nasıl yapılıyor?

YDS, ÖSYM tarafından her sene bahar ve güz dönemlerinde gerçekleştirilmektedir. Yabancı Dil Sınavı (YDS) ile alınan sonuçlar, sınava giren adayın farklı alanlardaki dil yeterliliğini gösteren bir belge niteliği taşıdığı için devlet ve özel olan pek çok kurum ve kuruluşlar bünyelerine gerçekleştirecek alımlarda YDS’ ye önem vermektedirler.

YDS BAŞVURU İŞLEMİ HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.

YDS Başvuru Tarihleri Ne Zaman?

8 Şubat 2017 tarihinde saat 10:00 itibariyle başlayan YDS Başvuru işlemleri, 16 Şubat 2017 Cuma günü saat 23:59 itibariyle sona erecektir. YDS, 2 Nisan 2017’de gerçekleştirilecek. Süresi 150 dakika olacak. Sınav başlangıç saati ise 09:30’dur.

YDS Başvuru İşlemi Nasıl Gerçekleştirilir?

16 Şubat 2017 tarihide dahil olmak üzere belirtilen başvuru tarihleri içinde, sınava girecek olan adayların ÖSYM’nin sitesi üzerinden aday işlemleri sistemine giriş yapmaları gerekmektedir. Giriş işlemi için T.C. kimlik numarası ve şifreniz gereklidir. Giriş yaptıktan sonra açılan ekrandan YDS bağlantısına tıklayarak başvuru işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

Haberin Devamı

YDS Ücreti Ne kadar?

Adayların, YDS için 90 TL ödeme yapması gerekmektedir.

YDS Ücreti Hangi Bankaya Yatırılacak?

YDS ücretleri, ÖSYM’nin kendi internet sitesinde belirttiği bankalar aracılığı ile yatırılabilecektir. Bu bankalar şunlardır; Halkbank şube ATM ve internet bankacılığı, Akbank ve Kuveyt Türk Katılım Bankalarının şubeleri ve internet bankacılıkları (KKTC’den başvuracak olanlar hariç), Türk Ekonomi Bankası’nın şubeleri ve internet bankacılığı ile sınav için ödeme yapılabilir. Ziraat Bankası ile YDS ücretini ödemek isteyenler, işlemlerini sadece mobil bankacılık ve internet bankacılığı ile gerçekleştirebilirler. Ziraat Bankası’nın şubeleri ve ATM’leri ile YDS ücret ödeme işlemi yapılamaz.

YDS Hakkında Bilgiler

YDS, çoktan seçmeli soruların bulunduğu testler ve çeviri şeklinde yapılacaktır. Çoktan seçmeli soruların yer aldığı testlerin yapılacağı diller; Arapça, Almanca, Farsça, Bulgarca, İngilizce, İspanyolca, Fransızca, İtalyanca, Rusça ve Yunanca olacaktır. Bu testlerde adaylara toplamda 80 soru yöneltilecektir. Yapılacak olan test sınavlarında dil ve sözcük bilgisi, çeviri yapabilme ve okuduğunu anlamaya yönelik olarak sorular bulunacaktır. Belirtilen bu diller dışında kalan diller için yapılacak olan sınavlarda ise Türkçeden yabancı dile, ve yabancı dilden Türkçeye çeviri şeklinde sorular sorulacaktır. Türkçe ve yabancı dil çevirileri için her bir tanesi ortalama 200 sözcükten oluşan metinler kullanılacaktır. YDS’de İngilizce sınavı için kullanılmakta olan kaynaklar İngiltere, Amerika ve Kanada gibi sürekli İngilizcenin konuşulduğu ülkelere aittir. Sınavda genel olarak İngiliz İngilizcesine ait dil alışkanlıkları izlenmektedir. Adaylar için bir dezavantaj olmaması için de Amerikan İngilizcesinin kullanımının yaygın olduğu durumlarda yaygın olan kullanım tercih edilmektedir.

Haberin Devamı

YDS Değerlendirmesi Nasıl Yapılacak?

Sınav çoktan seçmeli sorulardan oluşacak. Optik okuyucular ile okunacak olan sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirmeye alınacaktır. Test dışındaki çeviri uygulamasının değerlendirmesi de ÖSYM tarafından belirlenen jüri aracılığıyla yapılacaktır. Yapılacak olan 100 tam puan üzerinden değerlendirme sonrasında da sınava girmiş olan tüm adaylar için geçerli olacaktır. 100 tam puan üzerinden alınan puanlar ve bu puanların seviye karşılıkları aşağıda belirtildiği gibi olacaktır;

Haberin Devamı

90 ve 100 puan arasında olanlar, A seviyesi

80 ve 89 puan arasında olanlar, B seviyesi

70 ve 79 puan arasında olanlar, C seviyesi

60 ve 69 puan arasında olanlar, D seviyesi

50 ve 59 puan arasında olanlar da E seviyesi olarak belirlenecektir.

Değerlendirme sonucunda belirlenen seviyelere karşılık olarak ödenecek tazminatın ne tutarda olacağı ilgili mevzuat ile gerçekleştirilecektir.