Hala gece yatağını ıslatıyorsa!

Çocuğunuz kuru yatağa hasret mi? Peki siz her gün kirliye onun giysilerini ve çamaşırlarını atmaktan sıkıldınız mı? Daha fazla bu sorularla sizi boğmak istemem. Dilerseniz önce, çocuğunuz neden altını ıslatır bunu öğrenmekle işe başlayın…

Haberin Devamı

Çocuğunuz, her sabah mahcup bakışlarıyla size “Günaydın” der. Çamaşır makinesinde çarşaf yıkamanız, yatağı havalandırmak için balkona çıkarmanız, bir anne-baba olarak sizin gitgide canınızı sıkar. Tüm bunların nedeni çocuğunuzun her gün altını ıslatması. Enuresis nocturna (Gece idrar kaçırma) çocuk sağlığı ve hastalıklarında çok sık rastlanılan bir durum. Anne-babalar, genellikle çocuklarının ruhsal sıkıntılarının olabileceğinden endişe eder. Aslında çoğu zaman, durumun bununla hiçbir ilgisi olmaz. Birçok ebeveyn, çocukları 5 yaşına gelene kadar bu sorunun artık ortadan kalkmış olması gerektiğini düşünür. Geçmediği takdirde bir hastalığın söz konusu olduğundan şüphelenir. Oysa ki bu inanış hiç doğru değil!

ALT ISLATMAK DEDİK DE…
Çocuklarda iki çeşit alt ıslatma olur. İlkinde çocuk, doğduğundan beri en az ayda iki kez geceleri yatağını ıslatır. İkincisindeyse, son 6 aydır yapmadığı halde tekrar altını ıslatmaya başlar.

İkinci gece alt ıslatmanın arkasında genelde bir neden var. Başka bir eve taşınma, boşanma veya okul sorunları gibi ruhsal durumları bu nedenler arasında sayabiliriz. Bunların yanı sıra; idrar yolu enfeksiyonu veya şeker hastalığı gibi fiziksel hastalıklar da göz önünde bulundurulur. Bazen de çocuğun yaşantısı içinde düzen değişiklikleri olur. Mesela çok su içmeye başlaması, uyku saatlerinin kayması gibi... Böyle bir durumda en iyi yöntem tabii ki doktorunuza başvurmanız olur. Olası değişiklikleri onunla paylaşıp hep birlikte sorunun üstesinden gelmeye çalışın.
Çoğu zamansa çocuklar az önce açıkladığım birincil alt ıslatmayı yaşar. Burada stres veya davranışsal sorunlar söz konusu olmaz. Araştırmalara göre; birincil gece alt ıslatmanın en önemli nedeni kalıtsal.

Eğer anne ya da baba, çocukken aynı durumu yaşadıysa çocuğunda olma olasılığı yüzde 44. Her iki ebeveyn de bu durumu yaşadıysa, çocukta olma olasılığı yüzde 77. Yani çocuğunuz altını bu şekilde ıslatıyorsa ona kızmayın! Çünkü bu büyük ihtimalle sizin ona verdiğiniz genlerle ilgili. Bu durum ile ilgili iki gen tespit edilmiş. Bunlar; ENUR1 ve ENUR2. ENUR1, 13. kromozomda, ENUR2 ise 12. kromozomda bulunur. Bu genleri taşıyan çocuklarda gece alt ıslatma olasılığını yaşama, bu genleri taşımayanlara oranla daha çok olur. Anne veya baba çocukken gece altını ıslatmadıysa, çocuklarında bunu yaşama olasılıkları ise sadece yüzde 15.

Altlarını ıslatırlar çünkü…

• İdrar kesesi kasları arasında dengesizlik varsa çocuklar altlarını ıslatır. Bu durumda idrarın dışarı çıkmasını engelleyen kas, mesanenin kasılmasını sağlayan kaslardan daha zayıf olur.
• Mesanenin küçük olması ve normal miktarda idrar için yetersiz olması da diğer bir neden.
• Bazılarında normal boyuttaki mesanelerinin tutabileceği idrardan daha fazlası üretilir.

Bazı anne-babalar, ısrarla çocuklarının çok zor uyandığından söz eder. Gece uyandıramamaktan ve tuvalete götürememekten yakınırlar. Bunun gerçeklik payının olduğunu gösteren tıbbi yayınlar var. Çocuklar genellikle, anne-babaları onlara engel olana kadar altlarını ıslatmaya devam eder. Tabii ki bu durumun önüne geçmek için bazı yöntemler kullanılır. Dolayısıyla doktorunuza başvurmanız faydalı olur!

Mesanesi neden dolar?
Altını ıslatmanın altında önemli sorunlar yatabilir. Tek bir nedene de bağlayamayız. Mesanesinin aşırı dolmasının bile birkaç nedeni bulunuyor.
o Yatmadan 2 saat önceki süre içinde çok sıvı tüketmişse.
o Başka bir hastalığı nedeniyle idrar sökücü kullanıyorsa.
o İdrar yolu enfeksiyonu veya şeker hastalığı varsa.
o Hormonal dengesizlik yaşıyorsa mesanesi kapasitesinin üstünde dolar ve bu da geceleri altını ıslatmasına neden olur.

DİĞER YENİ YAZILAR