Dokuzuncu aydan itibaren...

Artık bebeğiniz 9. ayını tamamladı. Son birkaç aydır püre kıvamında birçok gıda ile tanıştı. Muhtemelen beslenme ile ilgili birçok aşamayı geride bırakmışsınızdır. Tebrikler. Şimdi bundan sonra neler yapacaksınız bir göz atalım. Dokuzuncu ayını tamamlamış bebeğinize vermeniz gereken gıdalar:

Haberin Devamı

•Günde 3-4 öğün patates, makarna, ekmek veya pilav içeren nişastalı gıdalar.
•Günde 3-4 öğün meyve ve/veya sebze. Sebze ve meyvede bulunan C vitamini demir emilimini arttırmaktadır, dolayısıyla hemen her öğünde verebilirsiniz.
•Günde 2 öğün et, balık, yumurta veya baklagil.

Artık bebeğiniz aile ile birlikte günde üç ana öğün yiyor olmalı. Bu gıdaları verirken püreden, çatalla ezilmiş kıvama geçebilirsiniz. Bunlarla birlikte anne sütü veya mama da almaya devam etmeli. Aynı zamanda bebeğiniz meyve, yoğurt, ekmek içi gibi sağlıklı ara öğünler de alıyor olabilir.

Bebeğiniz mama sandalyesinde sizlerle birlikte sofrada otursun ve birlikte yemek yiyin. Unutmayın, bebekler taklit ederek öğrenirler ve sizi örnek alırlar. Kendi yemeğinizden tuzsuz şekliyle, çatalla ezerek verebilirsiniz. Mümkün olduğu kadar sizin çatınız altında pişen yemeklerden tatsın ki ilerisi için onlara alışmış olsun. Ama tekrar hatırlatıyorum, tuzsuz.

Eğer bebeğiniz çok hareketliyse, haliyle daha çok enerji yakıyor olacaktır. Bebeklerin mideleri miniktir, ancak aynı zamanda çok enerjiye ihtiyaç duyarlar dolayısıyla onlara yoğurt ve peynir gibi tam yağlı süt ürünleri vermeyi unutmayın. Bizim gibi erişkinler için yağlı gıdalar yemek uygun olmayabilir ama bebekler için şart.

Bebeğinizin tamamlayıcı/ek gıda talebi arttıkça, anne sütü veya mama isteği azalabilir. Bu doğal bir süreçtir, sonuçta bir bebeğin mide kapasitesi bellidir. İstedikçe emzirmeye devam edin. Eğer mama alıyorsa günlük ihtiyacı yaklaşık 500 ml. olacaktır. Anne sütü veya mamasını en az bir yaşına kadar devam edin. Bu aşamadan sonra emzirmeye istediğiniz kadar devam edebilirsiniz.
Bir yaşına gelene kadar bal, fazladan eklenen tuz ve şeker kullanmayın. İnek sütü yemekler içinde pişirilerek kullanılabilir ancak anne sütü veya mama niyetine kullanımı uygun değildir.

DİĞER YENİ YAZILAR