Gazete Vatan Logo

Yaz yorgunluğunu nasıl atlatırız?

Güzel geçirilen bir yazın ardından vücudumuzda neden yorgunluk oluşuyor? Yazın bitimine doğru neden enerjimizin azaldığını hissederiz? İstanbul Florence Nightingale Hastanesi İç Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Bülent Yardımcı hissettiğimiz enerji azlığı ve depresif duygu durumu ile nasıl mücadele edeceğimizi anlattı...

Yaz yorgunluğunu nasıl atlatırız?

Ah şu “melatonin” hormonu!

Yaz yorgunluğuna sebep olan nedenleri sıralayacak olursak; aşırı sıcaklar, nem, sıvı kayıpları, düzensiz beslenme, az uyku ve gün ışığının artması sonucu vücudumuzdaki melatonin denilen hormonun azalmasıdır. Melatonin miktarının azalması ruhsal durumumuzu etkileyerek depresif bir tablo oluşturabilir.

Her insanın sıcağa karşı direnci aynı değildir…

Özellikle nemli ve aşırı sıcak günlerde vücut reaksiyon vererek adrenalin ve kortizol gibi koruyucu hormonlarını devreye sokar. Vücut su ve tuz tutmaya çalışır. Bu durum böbreklerimizi yorar. Tansiyon ve nabız hızının artışı, solunum hızlanması meydana gelir. Bu değişimler sinir sistemimize de yansır. Dalgınlık, huzursuzluk, başağrısı gibi belirtiler görülür. Aşırı sıcak ve nem uzun sürerse belirtiler artar ve ciddi yorgunluk hissi oluşur.

Yaz aylarındaki yaşam düzensizliği

Günlerin uzun olması daha az uyumamıza ve yeteri kadar dinlenmememize neden olabilir. Yazın sebze ve meyvenin bol olmasına karşın aşırı tatlı yenilmesi, alkol ve gazlı içecek tüketiminin artması, içkiyle beraber kalorisi yüksek mezelerin alınması, fast food ve aşırı tuzlu hazır gıdaların tüketimi gibi nedenlerle tamamen yanlış bir beslenme rejimi uygulanabilir.

Haberin Devamı

Durağan yaşam

Sıcağın yarattığı rehavetle spor aktiviteleri azalabilir. Yeteri kadar korunmadan güneşe maruz kalmak cildimizi yıpratır. Bunların hepsi yazın vücudumuzu yormamıza neden olur.

Hipertansiyon, şeker, tiroid, karaciğer ve kalp hastalığı olanlar, yaşlı insanlar bu aylarda daha dikkatli olmalıdır. Çünkü vücut su- tuz dengeleri kolayca bozulabilir, ya da hastalıkların kontrolü zorlaşabilir.

PEKİ NE YAPACAĞIZ?

- Yaz yorgunluğunu yaşamamak için alınacak önlemlerin başında yaz boyunca yeteri kadar su tüketmek gelir.

- Yazın nimetleri olan taze sebze ve meyveleri yeterince tüketmemiz ve mevsime uygun hafif beslenme hem kilo vermemizi sağlar, hem de doğal detoksikasyon yapar. Sıcağa karşı önlemler almak çok önemlidir.

- Günün en sıcak saatlerinde güneşin altına çıkmamak, sabah saat 11.00 den önce ve akşam saat 16.00- 17.00 den sonra güneşlenmek hem güneşin yararlı etkilerinden faydalanmamızı hem de istediğimiz gibi bronzlaşmamızı sağlar.

Haberin Devamı

- Yüzmek ve denizden faydalanmak fiziksel aktivitenin yanında ruhsal açıdan da vücudumuza iyi gelecektir.

- Serin saatlerde yapılan aşırı yorucu olmayan sporlar dinç ve zinde kalmamıza yardımcı olur.

- Uyku düzeni önemlidir. Tamamen karanlık olan odalardaki uykular bizi dinlendirir. Bunun için kalın perdelerden faydalanabiliriz.

- Yatılan yerin aşırı sıcak ya da soğuk olmaması çok önemlidir. Ortalama 19-20 derece sıcaklık idealdir.

YAZ YORGUNLUĞUNUN DOĞAL YÖNTEMLERLE GİDERİN!

- Kuru incir, ceviz ve badem hem enerjimizi arttırır hem bağırsak düzenimizi sağlar hem de yağ metabolizmamıza olumlu etki yapar. Tabi ki bunların az miktarda ( 1-2 kuru incir, 2-3 tane ceviz gibi) tüketilmesi gerekir.

- Çilek ve kayısı bizi dinçleştirir ve vitamin deposudur. Zeytinyağı sadece yemeklerde değil sabahları da kahvaltının bir parçası olarak alınabilir.

Haberin Devamı

- Çikolata, üzüm ve dondurma yüksek kalorili olmakla beraber endorfin yönünden zengin yiyeceklerdir. Yaz depresyonunun doğal ilaçlarıdır.

- Kahvaltılarda adaçayı ve yeşil çay tercih edilebilir.