Gazete Vatan Logo

Yatırım rüzgarı

Türk özel sektörü, en zor dönemlerde bile yatırım yapmaktan vazgeçmiyor. Sadece Koç ve Sabancı son 5 yılda 50 milyar TL’ye yakın yatırım yaptı.

Yatırım rüzgarı

Türkiye’nin dev holdingleri bu yıl da milyarlarca liralık yatırımı gündemine aldı. Sabancı 4.5 milyar, Akfen 6 milyar TL’lik yatırım ile öne çıkıyor.

Türk iş dünyası, 2016 yılını ‘çok zor ve kötü bir yıl’ olarak nitelendirse de yatırımdan vazgeçmedi. Koç Holding’den Sabancı Holding’e, Akfen Holding’den Zorlu Holding’e, Turkcell’den Türk Telekom’a dev gruplar 2017 yılı için de milyarlarca dolarlık yatırımı gündemine aldı. Sabancı 4.5 milyar, Akfen 6 milyar TL yatırımla öne çıkıyor. Anadolu Grubu ve Zorlu en az 1 milyar TL’lik yatırım planı hazırlarken geçen yıl 6.2 milyar TL’lik yatırım planı yapan Koç da yatırımda hız kesmeyecek.

Seferberlik gibi...

Holdinglerin yatırım yarışında Akfen Holding dikkat çekiyor. Akfen Holding, 6 milyar TL’lik yatırım paketinin ilk açılışını geçtiğimiz günlerde Mersin Limanı’nda yaptı. Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, Türkiye’nin geçmiş yıllarda olduğu gibi istikrarlı bir şekilde büyümesi için yatırımlarına durmadan devam ettiklerini söyledi ve “2017 yılında toplam 6 milyar liralık yatırım yapıyoruz. Bunun 3.4 milyar TL’sini sağlık alanında Kamu-Özel İşbirliği (PPP) modeli ile yatırımını üstlendiğimiz Isparta, Eskişehir ve Tekirdağ şehir hastaneleri projeleri oluşturuyor. Projelerimiz 2017 yılı sonunda hizmete açılıyor” açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

Potansiyeli anlatacağız

Son 5 yılda 30 milyar liralık yatırım yaptıklarına dikkat çeken Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu, topluluğun 2016 sonuçlarını açıklarken, “Son 5 yılda 30 milyar TL’ye ulaşan yatırımlarımız ülkemize ve geleceğine olan inancımızın en önemli göstergesidir. Tüm dünyada ülkemizin potansiyelini anlatmayı sürdüreceğiz” dedi. 30 Mart’ta görevini Mehmet Göçmen’e devredecek olan Sabancı Holding’in CEO’su Zafer Kurtul, topluluğun son 5 yılda 17.3 milyar TL yatırım yaptığını söyledi. Geçen yıl yaptıkları 4.1 milyar TL’lik yatırım tutarını bu yıl 4.5 milyar TL’ye çıkaracaklarını kaydeden Kurtul, bu yatırımın 3.5 milyar TL’sinin üretim kapasitesini artırmaya yönelik olacağını vurguladı.

Haberin Devamı

Bu ülke bizim ülkemiz

Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu da yatırımlarını 2017’de sürdüreceklerini açıkladı. Zorlu, “Manisa’da 300 milyon TL’lik çamaşır ve bulaşık makinesi üretim tesisi yatırımını başlattık. 2017’de bunun inşaatına başlanacak. Denizli Kızıldere’de 300 milyon dolarlık enerji yatırımımız devam ediyor. 200 milyon dolarlık yatırım daha olacak. Manisa Gördes’te nikel madenine yönelik 100 milyon dolarlık bir yatırımımız devam ediyor. Osmangazi Elektrik dağıtımını 360 milyon dolara aldık. 3 yıl içinde 1 milyar TL’lik yatırım da buraya yapacağız. Bu ülke bizim ülkemiz, gidecek başka yerimiz yok. Buraya yatırım yapmaya devam edeceğiz” değerlendirmesini yaptı.