Gazete Vatan Logo

Yaşlanınca burnunuz düşebilir!

Yaşlı insanlara yada orta yaştan daha yukarıdaki insanlara baktığımızda burun uçlarının genellikle pek kalkık olmadığını, hatta çoğunlukla daha düşük denilebilecek yapıda olduğunu, burun kanatlarının canlılığını kaybetmiş ve bazılarında iki yandan burun içine doğru hafif çökük olabildiğini, burun sırtındaki kemerin daha belirgin olduğunu gözlemleriz.İmkan olup da bu insanların gençlik resimlerine baktığımızda bu değişimin çok daha belirgin olduğunu farkederiz.

Yaşlandıkça derimizinkalınlığı ve elastikliği azalır.Deri altındaki yağ dokusu tabakası incelir, hatta bazı yerlerde tamamen yok olur. Yine yaşlanma ilebirlikte , kıkırdaklar incelir, zayıflar , dirençleri- dayanıklılığı azalır.Aynı şekilde burun içi bağ dokusu ve lifler zayıflar. İşte tüm bu nedenlerden dolayı , yaşlanma ile beraber burun yapısında , görünümünde ve aynı zamanda burun fonksiyonlarında olumsuz yönde değişiklikler olabilir. Burun yan duvarları, burun kanatları içeriye doğru çökebilir , burun ucu aşağıya doğru düşebilir. Burun sırtında var olan kemer daha belirgin bir hal alabilir. Burun derisi elastikiyetini kaybettiği ve burun kıkırdakları yumuşadığı için burun ucu aşağıya doğru düşer.

Haberin Devamı

Burunun dış bölümünde - dış görünümündeki bu değişiklikler , burun fonksiyonlarında da olumsuz değişikliklere yol açabilir . Burun ucu aşağıya düşünce burun delikleri kısmen kapanabilir. Havayolu konforu bozulur, burundan nefes alması nispeten azalır. ( Bunu bir çok insan, kendinde deneyerek görebilir . İşaret parmağı ile burun ucunu biraz yukarı kaldırmakla daha iyi nefes alabildiğini gözlemler.)

Yine aynı şekilde, burun kanatlarının ve burun yan duvarlarının çökmesi de hava yolunu daraltır. Eğer bu kişide burun içi yapılar çok normal ise fazlaca bir sıkıntı oluşmaz.Ama hafif bir deviyasyon ( burun orta bölmesinin eğriliği ) dahi mevcutsa, yada alerjik yapı mevcutsa ( burun içinde polipler varsa ) veya hafif de olsa konkahipertrofisi ( burun eti büyüklüğü ) mevcutsa burun anatomisine eklenen bu olumsuz gelişmeler sonucunda, burundan nefes almada ciddi zorluk yaşanabilir.Bu kişiler de geçirilen bir üst solunum yolu enfeksiyonu yada basit bir gripal enfeksiyon dahi, kişiyi çok daha fazla rahatsız eder.

Haberin Devamı

İşte bu nedenledir ki, insanların bir çoğunda orta yaşa kadar burundan nefes alma ile ilgili bir problem yokken, orta yaştan sonra burun tıkanıklığı, gece uyku esnasında sorunlar başlamaktadır. Yine bu neden ile, bu yaş civarında deviyasyon ve konka ameliyatları sıkça yapılmaktadır.

Burun tıkanıklıkları beraberinde gece sıkıntılı uyuma,sık sık uykuların bölünmesi, sabah dinlenememiş ve yorgun olarak uyanma, sinirlilik, tekrarlayan baş ağrıları,gün içi uykuya meyil, ağız kuruması, depresyon, problemleri görülmektedir.

Bu durumdaki hastalara başarılı bir şekilde yapılacak Septo-rinoplasti( Fonksiyonel –Estetik Burun cerrahisi ) ameliyatı ile problemler ortadan kaldırılabilir.

Op. Dr. Yusuf Can

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları

Haberin Devamı