Gazete Vatan Logo

Taşlar eşleşti organlar Kanuni’nin

Kanuni Sultan Süleyman’ın Zigetvar’da bulunan iç organlarının yanına gömülü taşlar İstanbul’daki mezarındaki taşlarla eşleşti.

Taşlar eşleşti organlar Kanuni’nin

Macaristan’ın Zigetvar kentinde Üzüm Tepesi olarak bilinen mahalde yapılan kazılar, içerisinde Kanuni Sultan Süleyman’ın iç organlarının gömülü olduğu türbenin de bulunduğu Osmanlı yerleşkesini ortaya çıkardı.


Kazı işlemlerinin başında bulunan Macaristan’ın Pecs Üniversitesi’nden profesör Norbet Pap, kazılarda ortaya çıkarılan bazı taşların Sultan Süleyman’ın İstanbul’da gömülü olduğu Süleymaniye Camii’ndeki taşlarla benzerlik taşıdığının altını çizerek, “Tüm veriler doğru yönde ilerlediğimizi gösteriyor” ifadesini kullandı.

Ayrı ayrı gömüldü

Zigetvar Kalesi’nin kuşatması sırasında hayatını kaybeden Kanuni Sultan Süleyman’ın ölüm haberi askerler arasında moral bozukluğu yaratmaması için gizlenmişti. Cesedi bozulmasın diye iç organları çıkartılarak çadırının bulunduğu yere gömülürken, bedeni İstanbul’da Süleymaniye Camii avlusundaki bugünkü yerine gömüldü. Kanuni’nin ölümünden sonra tahta geçen 2. Selim, babasının iç organlarının gömülü olduğu yere türbe, etrafına da külliye yaptırdı. 150 yıl kadar kalan bu yapılar daha sonra Zigetvar Kalesi’ni işgal eden Hasburg askerleri tarafından yıkıldı. Daha sonra Macarlar tarafından bu bölgeye türbe anlamına gelen “Turbek” ismi konuldu.

Haberin Devamı