Gazete Vatan Logo

Odasının kapısını söküp ikramiyesini almaya gitti

Bileti kaybolmasın diye odasının kapısına yapıştıran talihli, büyük ikramiye kendisine çıkınca kapıyla birlikte Milli Piyango İdaresi'ne gitti

Halkımızın umudu olan "Talih Kuşu" nun özellikle yılbaşı özel çekilişlerinde şimdiye kadar birçok ilginç olaylar yaşandı. Hatta bunların birçoğu kitaplara bile konu oldu. Önce bunlardan en ilginç olanı hatırlatalım...
1963 yılı büyük ikramiye talihlisi, biletini kaybolmaması için odanın kapısına yapıştırdı. Çekilişten sonra büyük ikramiyeyi kazandığını öğrenince kapıyı söküp, bir hamala yükleyerek Bahçekapı'nın yolunu tuttu. Milli Piyango idaresi görevlileri, önce şaşkınlıktan ne yapacaklarını bilemediler. Bir müddet sonra kendilerine gelen görevliler, biletin öteki yüzünü görmeden ödeme yapamayacaklarını söyledi. Bunun üzerine sıcak suyla yumuşatılan bilet söküldü. Arkası kontrol edildikten sonra ikramiye sahibine ödendi.
Yılbaşı çekilişlerinde meydana gelen 1 diğer ilginç olayların bazıları ise şunlar...

Kunduracıya 1 Milyon
1954: Büyük ikramiye olan 1 milyon lira Ankara'ya isabet etti. Kazanan ortaya çıkmayınca büyük ikramiyenin "Bakanlardan birine çıktığı" söylentisi yayıldı.
1960: Yılbaşının 2. büyük ikramiyesi 1 milyonun yarısını kazanan Konya Ereğlisi'nden 30 yaşındaki kunduracı Mahir Dinç, "Bir gece önce rüyasında ikramiye kazandığımı gördüm" dedi.
1962: Bursa İnegöl'deki Dündar İlkokulu'nun 12 öğretmeninin ortaklaşa aldıkları bilete, büyük ikramiye olan 2 milyon lira çıktı.
1966: Numara dolaplarından biri bozulunca yılbaşı çekilişi aksadı.
1968: 2 milyon liranın Muğla'nın Ula ilçesine isabet ettiği anlaşılınca belediye hoparlörlerden, herkesin biletlerini kontrol etmesi anons edildi. Orman Bölge Şefi Mehmet Ali Yaşar, piyangonun kendisine isabet ettiğini bu anons üzerine biletine bakarak öğrendi.

Garsona 50 milyon
1978: Manisa Milli Piyango İdaresi'ne patlayıcı madde atan 4 kişi otomobille kaçarken bir kişiyi ezerek öldürdü.
1979: Yarım biletine 3 milyon lira isabet eden Sinop'un Erfelek ilçesi Tarım Kredi Kooperatif Müdürü Hamdullah Er, kahvede otururken sevinçten bayıldı. Ayılınca kahvedekilerin tümüne çay ısmarladı.
1983: Büyük ikramiye 50 milyon, İstanbul Kireçburnu'ndaki Façyo Restaurant garsonlarından Dimitri Fanhdazi'ye çıktı. 35 yıllık garson olan Fandazi, "Çok iyilik yaptım. Fakirlere yardım etmeyi severim. Her şey kalbime göre oldu. Çok sevinçliyim" dedi.

Piyangonun ilk milyarderi
Milli Piyango 1986 yılında dönemin Başbakanı Turgut Özal'ın isteğiyle ilk kez 1 milyar liralık büyük ikramiye verdi. Piyangonun ilk milyarı Osmaniyeli muhasebeci Şahin Sarı'ya çıktı. Parasını alıp bankaya yatıran ve 3 ayda 98 milyon lira olan faiz geliriyle gayrimenkule yatırım yapan Sarı, milyarderliğinin 10'uncu ayında kendisiyle yapılan röportajda (26 Ekim 1986/ Cumhuriyet Gazetesi) özetle şöyle diyordu;

30 milyonluk mücevher
"40 bin liralık evi boşaltıp, 100 bin liraya kiraya çıktık. Evi döşemek için 60 milyon lira harcadık. Osmaniye'nin merkezinde iki katlı yazıhane açtım, 5 katlı bir apartmanla 7 işyeri yaptırdım. Adana'da iki apartman dairesiyle bir iş yeri satın aldım, iki araba aldım, Dörtyol'da bir dönüm arsa, Dörttaş'tan iki dubleks yazlık, hanıma da 30 milyona mücevher aldım."

"1 milyara dokunmadım"
Bunları yaparken 1 milyar lirasının tek kuruşuna bile dokunmadığını anlatan Sarı, "ikramiyeden isabet eden 1 milyar lira aynen bankada duruyor. Bunları faiziyle yaptık. 3 ayda 98 milyon lira faiz alıyorum. Gayrimenkullerle kendimizi garantiye almaya çalışıyoruz. Onlar bizim sigortamız olacak" diyor. Sarı, 20 milyon liralık da yardım yaptığını söyledi.

Milli Piyango'nun ilk talihli delisi
1939 yılında çekilen Milli Piyango'nun bir deliye çıkış öyküsünü Vakit Gazetesi muhabiri Nihat Şazi özetle şöyle yazdı: Tepebaşı'ndaki Asri Sinema'da 1939 yılbaşı çekilişi büyük bir kalabalık huzurunda yapıldı. Bir ara numarayı okuyan adam, "14573" dedi, arkasından diğeri "500.000" lira diye bağırdı. Aradan iki saniye geçmemişti ki bayi Tek Kollu Cemal, hızla yerinden fırlayarak dışarı çıktı. Biz gazeteciler de arkasından fırladık. Bir otomobille dükkanına gittik. Bayi adres defterine baktığı zaman, talih kuşunun başına konanların Bakırköy Akıl Hastanesi'nde Mehmet adında bir deliyle hastabakıcı Bilal olduğu anlaşıldı. 5 liralık bir bilet almışlardı.

Sakın beni aldatmasın
Ben daha sonra Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'ne gittim. Kısa bir araştırmadan sonra Milli Piyango talihlisi Mehmet'i buldum. Bir müddet sohbet ettikten sonra kendisine, "Artık zengin oldun, ne yapacaksın" diye sordum. "Yastığımın altına koyacağım. Biraz sert de yumuşar belki" diye cevap verdi. Ancak görevliler Mehmet'in koluna girdiler ve yatmasının doğru olacağını söylediler. Mehmet merdivenleri çıkarken kollarıyla hareketler yaparak görevlilere şöyle diyordu: "Bilal gelince kendisine de haber vereyim. Ama sakın beni aldatmasın çünkü bilet ondaydı."

Haberin Devamı