Gazete Vatan Logo

Devlet suçumuz yok diyordu!

‘Kararı verenlerin ellerinden öpüyorum’

Anaokulunda üzerine lavabo düşünce yaşamını yitiren 6 yaşındaki Efe Boz’la ilgili davada, Milli Eğitim’i 275 bin TL tazminata mahkum ettiren anne Nurdan Boz, “Bu olayın münferit bir kaza olmadığı tescillendi. Kazalara kurban giden 26 öğrenci için de emsal olacak” dedi.

Maltepe’deki Dum-lupınar İlköğretim Okulu’ndaki ana sınıfına giden 6 yaşındaki Efe Boz, 2010 yılında tek başına gönderildiği tuvalette lavabonun kırılması sonucunda yaşamını yitirmişti. Oğullarının ölümünden sonra hukuk mücadelesi başlatan Boz ailesi, İstanbul Valiliği ve Milli Eğitim Bakanlığı’na açtığı tazminat davasını kazandı. Dava sonucunda aile 275 bin TL tazminat almaya hak kazanırken, anne Nurdan Boz, “Bu kararı verenlerin hepsini kutluyorum, hepsinin ellerinden öpüyorum. Bu olayın münferit bir kaza olmadığını netleştirdiler, tescillendirdiler. Bu zamana kadar hep ‘mişlerle’ raporlar hazırlanıyordu ama artık herşey apaçık ortada” dedi. Kazandıkları tazminatla Efe adına bir okul ya da ana sınıfı yaptırmayı düşündüklerini anlatan anne Boz, “Kendi birikimlerimizi de koyarak oğlumuzun adını yaşatacak bir okul ya da anasınıfı yaptırmak istiyorum. Bu karar sevindirici ama biz sevinemedik. Çünkü bu kararla Efe geri gelmeyecek, bir canın karşılığının maddi olarak bedeli olamaz. Ama diğer davalarda emsal teşkil edeceği için buruk bir mutluluk duyuyorum. Devam eden ceza davasına da etkisinin olacağını düşünüyorum. Benim oğlum kaza sonucu değil görevlilerin işlerini iyi yapmamaları sonucunda öldü” dedi.

Devlet suçumuz yok diyordu ama

Çıkan sonuçla birlikte bu zamana kadar ‘suçumuz yok’ diyen devletin suçlu olduğunun tescillendiğini söyleyen anne Boz, “Bilirkişi raporlarında Efe’nin yaramaz olduğu için lavaboyu düşürdüğü ve öldüğü anlatıldı ama mahkeme sonucunda devletin suçu belirlendi. Belki onurlu bir yetkili çıkar da istifa eden diye çok bekledik ama olmadı” dedi. En büyük hatalarının devlete güvenip çocuklarını devlet okuluna vermek olduğunu dile getiren Boz, “Herkesin yaptığı gibi iyi bir öğretmen aradık. Özel okula vermek istedik ama hata yaptık. Keşke vermeseydim o zaman oğlum bizimle birlikte olacaktı” dedi. 30 aydır çocuklar ölmesin diye mücadele ettiklerini ifade eden anne Boz, “Çocukların güvenli ortamlarda hem fiziksel hem de görsel olarak sağlıklı yetişmesi için uğraşıyorum. Ama bunun için diğer ailelerin de bizlere yardımcı olmasını bekliyoruz. Biz tek başımıza fazla birşey yapamıyoruz. Ancak toplu olarak hareket edebilirsek bir toplumsal hareket başlatabilirsek başarıya ulaşabileceğiz.Bunun için de bütün aileleri duyarlı olmaya davet ediyorum” dedi.

Diğer ailelere destek

Efe’nin ölümünden sonra 26 çocuğun daha okullarda yaşamını yitirdiğini belirten Boz, “Bazılarının üzerine kapı düşmüş, bazısı yıkılan duvarın altında kalmış. Bu ailelerle biraraya geldik. Şu ana kadar hiç dava açmayan ya da açsa bile takipsizlik alan aileler var. Bütün bunlar için ve Efe’den önce meydana gelen olaylarda alınan karar emsal teşkil edecek. Ben de elimden geldiği kadar bu ailelerin yanında olacağım. Daha önce Ankara’da buluşmuştuk belki bir çatı altında buluşup daha organize hareket edeceğiz. Bütün amacımız başka Efeler ölmesin” dedi.

Haberin Devamı