Gazete Vatan Logo

Çocukların engelleri bu temelle yok olacak

Bağcılar’da orta ve ağır engelli çocukların eğitim görmesi için inşa edilmesi planlanan HAYPADER Özel Eğitim ve İş Uygulama Merkezinin temeli Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun eşi Dr. Sare Davutoğlu’nun katıldığı törenle atıldı

Çocukların engelleri bu temelle yok olacak

Hayat Paylaşım ve Dayanışma Derneği (HAYPADER) tarafından Bağcılar’da yaptırılan Özel Eğitim ve İş Uygulama Merkezi’nin temeli atıldı. Orta ve ağır engelli çocukların eğitimi için özel tasarlanan bina, uluslararası engelli yönetmeliklerine uygun olarak yapılacak. Toplam alanı 3 bin 626 metrekare olarak planlanan merkezin içinde okulun yanı sıra atölyeler, 12 derslik, mescit, fizyoterapi ve spor salonu, çok amaçlı salon, revir, yemekhane ve mutfak gibi bölümler de bulunuyor.

Temel atma törenine katılan Dr.Sare Davutoğlu, engellilerin toplumda özel yerleri olduğunu söyledi. Engellilerle sıkça bir araya geldiklerini ifade eden Davutoğlu, “Devletimiz ve özel sektör engellilerin ihtiyaçlarına göre kendini yeniliyor. Türkiye nüfusunun yüzde 12.29’unu engelliler oluşturuyor.”


Törene İstanbul Milletvekili Tülay Kaynarca, İstanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan, Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıc, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, HAYDAPER Başkanı Monik İpekel, Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören’in eşi Revna Demirören ile kızı Yelda Demirören, Demet Sabancı Çetindoğan, Ayşegül Toplusoy, Tülay Ulusoy, Alican ve Merva Ulusoy ile Fatoş Sarıgül katıldı.

Haberin Devamı

“Bekleyen engelli yok”

“Yine yüzde 2.58’i ortopedik, görme, işitme engellilerden oluşuyor. Yüzde 9’u da bakıma muhtaçlardan oluşuyor. Engellilere yönelik olarak 356 dernek, 8 federasyon, 43 vakıf faaliyet gösteriyor” dedi. 2010 yılında engelliler için kanun çıkarıldığını kaydeden Davutoğlu, maaşlarının ve evde bakım ücretlerinin de artırıldığını belirtti. Davutoğlu artık bakım için sıra bekleyen engelli olmadığını da hatırlatarak, 6 bin 926 engellinin resmi bakım merkezlerinde, 10 bin 823 engellinin özel bakım ve rehabilitasyon merkezinde hizmet aldığını ve 78 bin engellinin ulaşımının ücretsiz sağlandığını söyledi. İstanbul Valisi Vasip Şahin ise 60 bine ulaşan engellilerin özel sınıf ve eğitim kurumlarında eğitim gördüklerini belirtti. n HABER MERKEZİ