Gazete Vatan Logo

Çocuklardan başlayın

Japonya’dan yaklaşık 25 yıl önce geldiği Türkiye’de önemli vizyon projelerinde görev alan yüksek mimar ve deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, özellikle çocukları depreme karşı bilinçlendirmek amacıyla il il geziyor.

Çocuklardan başlayın

Yoshinori, 2011’deki depremlerin ardından yardım çalışmaları için Van’a gelen Japon Atsushi Miyazaki’nin ölümünden etkilenerek, Türkiye’de insanları depreme karşı bilinçlendirmeye karar verdiğini bildirdi. Yoshinori, şöyle devam etti: “Japonya’da çocuklara deprem konusundaki eğitimler ana sınıfında verilmeye başlanır. Türkiye’de deprem konusunda eğitim daha zayıf. İlkokul ve ortaokullarda bu konuda eğitimler verilirse, çocukların bu yaşlarda aldıkları bilgiler akıllarında kalır ve deprem anında neler yapabileceklerini öğrenirler. Onun için Türkiye’de nereden davet gelse gidiyorum ve çocukları bilgilendiriyorum. Şunu söyleyeyim, Türkiye önümüzdeki yıllarda olabilecek depremlere maalesef hazır değil.”

Can kaybının esas nedeni bozuk yapı

Depremlerin doğrudan ölüm nedeni olmadığına işaret eden Yoshinori, can kayıplarının ihmallerden arttığını belirtti. Yoshinori, 2011’de Japonya’daki depremin büyüklüğünün 9 olduğuna ancak ölümlerin sarsıntıdan değil tsunamiden kaynaklandığına dikkat çekti. Türkiye’deki depremlerde fazla can kaybının temel nedeninin denetimsiz yapılaşma olduğunu savunan Yoshinori, “Çıkarılan yönetmeliklerle denetim arttı. Yeni yapılan konutlarla Türkiye’de depreme dayanıklı konut sayısı artmaya başladı. Ülke genelinde bunun hız kazanması gerekir” diye konuştu.

Haberin Devamı