Gazete Vatan Logo

‘Babo ne otirisan kalk sen de yeri’

Sağlık için yürüyüş büyük ilgi gördü

Türkiye dün, obeziteyle mücadele kapsamında 81 ilde yürüdü. Her ilin kendi yerel sloganıyla katıldığı yürüyüş büyük ilgi gördü. Etkinlik kapsamında yürüyen merdivenler de 15 dakikalığına durdu.

DÜNYA Sağlık Örgütü’nün ilan ettiği, ‘3 Ekim Dünya Yürüyüş Günü’nde Türkiye 81 ilde yürüdü. Sağlık Bakanlığı’nın obeziteyle mücadele kampanyası kapsamında düzenlediği yürüyüşlerde her il yerel sloganlarla yürüyüş yaptı. Halkın da büyük katılım gösterdiği yürüyüşte pankart ve dövizlere yazılan sloganlar büyük bir ilgi topladı. Genç, yaşlı, memur, öğrenci hemen her katmandan binlerce kişinin katıldığı etkinlik renkli görüntülere sahne oldu.

Gıvracuk ol!

Yaşadığı depremin acılarını büyük oranda saran Van, “Ne Otirisiz Haydi Yürüyağ” yazılı pankartla yürürken; Şanlıurfa, “Babo ne otirisan kalk sen de yeri” pankartıyla; Gaziantep, “Hadi Yoorum Hareket Et Kilolara Veda Et”; Edirne, “Abe Hareket Edin Be Ya”; Giresun, “Yüriyim Yüriyim Sağlıklı Oliyim”; Erzurum, “Seğirt Gardaş Seğirt”; Bayburt, “Haydiin Baam Yüriyek”; Uşak, “Haden Yürüyüverin Baken”; Tekirdağ, “Yürüyelim Be Ya!”; Rize, “Hayde Uşaklar Hayde Hareket İlaçtır Her Derde”; Kayseri, “Gadasını aldığım yürümesi bedava”, Bartın, “Gıvracuk ol, sağlıklı gal”, Mersin de “Hindi...Gıpırdama Vakti” sloganı yazılı pankartla yürüdü.

Merdivenler durdu

Bu arada hareketli yaşama dikkat çekmek için alışveriş merkezlerinde de dün saat 13.00 ila 13.15 arası yürüyen merdivenler 15 dakika süreyle durduruldu. Bu etkinlik kapsamında özellikle İstanbul ve Ankara’daki AVM’ler, müşterilerine hazırladıkları materyallerle fiziksel aktivitenin önemi ve obeziteyle mücadele konusunda bilgilendirmede bulundu.

Halkın yüzde 97’si hareketsiz

SAĞLIK Bakanlığı’nın ’Sağlıklı beslenelim, kalbimizi koruyalım’ araştırma raporuna göre, düzenli olarak fiziksel aktivite yapanların oranının yüzde 3.5 olduğu açıklandı. Kayseri Halk Sağlık Müdürü Dr. Yunus Karadağ,toplumun yüzde 96.5’inin düzenli olarak fiziksel aktivite yapmadığını belirterek, “Fiziksel hareketsizlik dünya genelindeki ölümlerin dördüncü önde gelen risk faktörü olarak belirlenmiştir. Dünya Sağlık Örgütü bireylerin fiziksel olarak aktif olması için günlük 10 bin adım atmasını öneriyor” dedi.

Badem tüket, kilo ver!

AMERİKA’da yapılan bir araştırmada içerdiği yağ oranı nedeniyle kişiye kilo aldırdığı düşünülen bademin bilinenin aksine kilo vermeye yardımcı olduğu ortaya çıktı. Amerikan Clinical Nutrition isimli sağlık dergisinde yer verilen haberde bademin içerdiği yağın kolayca sindirilemediği dolayısıyla kilo problemine neden olmadığı açıklandı. Ayrıca bilinenin aksine bir avuç bademin 170 kaloriden daha düşük olarak yaklaşık 129 kalori içerdiği belirtildi. Çalışma kapsamında 3 gruba ayrılan gönüllüler 18 gün boyunca her öğün öncesi badem tüketti. Katılımcıların kilo durumları incelendiğinde bademdeki yağın vücut tarafından kolayca sindirilemedeği ve bademin içerdiği kalorinin tamamının kiloya dönüşmediği gözlemlendi.

D vitamini gribi önlemiyormuş!

YAYGIN inanışın aksine C vitamininin soğuk algınlığını önlemediği, ancak bol C vitamini içeren taze meyve ve sebze tüketiminin soğuk algınlığının süresini kısalttığı ortaya çıktı. Yaklaşık 10 bin kişinin katılımıyla C vitamininin soğuk algınlığı üzerine etkisi ile ilgili yapılan 30’dan fazla araştırmayı gözden geçiren Avustralya Epidemioloji ve Toplum Sağlığı Merkezi araştırmacıları, her gün düzenli olarak C vitamini alan katılımcıların, C vitamini almayan katılımcılarla aynı sıklıkta soğuk algınlığına yakalandığını belirledi. Ancak kış ayları boyunca düzenli olarak C vitamini alan kişilerin, almayan kişilere göre soğuk algınlığını daha çabuk atlattığı ve ortalama yarım gün daha önce iyileştiği gözlemlendi. Araştırmacılar, her gün düzenli olarak erkeklerin 90 miligram, kadınlar ise 75 miligram C vitamini almasını önerdi.

Haberin Devamı