Gazete Vatan Logo

Yasak dış basında

Ukrayna’da olanı okumadın mı?

Amerikan USA Today gazetesinin teknoloji editörü John Shinal, Türkiye’deki Twitter yasağını eleştirirken, “Türkiye’nin Twitter’ı yasaklama girişimi büyük bir başarısızlık” yorumunu yaptı. Shinal, “Başbakan Erdoğan, Ukrayna’da birkaç hafta önce otoriterler Twitter’i kapatmaya çalıştığında neler olduğunu okumadı mı?” sorusuyla girdiği yorumunda “Yasaklama emrini verdiği belirtilen Ukraynalı politikacı artık orada yok, çünkü eski Cumhurbaşkanı Viktor Yanukovych Rusya’ya kaçtı” diye yazdı. “Facebook ve Twitter gibi sosyal medya sitelerini, esneklikleri ve dayanıklılıklarından dolayı susturmak zor” diyen Shinal, Türkiye’de Twitter yasağının getirilmesinin ardından atılan tweetlerin sayısının önemli ölçüde arttığına dikkat çekti.

En muhafazakar lider

Shinal, “Türkiye’de birkaç kuşağın en muhafazakar İslami lideri olan Erdoğan, siyasi muhaliflerini, yolsuzluk iddiaları konusunda kendisini karalamak için Twitter’ı kullanmakta suçladı” ifadesine de yer verdiği yazısında, Kuzey Afrika’da Twitter’in “başarılı halk ayaklanmalarında kullanıldığını” belirtetek, “Twitter tarafından devrilen siyasi liderler listesi her yıl büyüyor. Şimdi de Akdeniz’de başlayan halkçı dalga, Karadeniz’e ulaşması ile Erdoğan, o listeye katılmak istemiyorsa eğer Twitter yasağını gözden geçirmeyi düşünmek isteyebilir” ifadelerini kullandı.

İlk yarı skoru: Otoriter lider 0, internet 1

Bütün dünyada yankılanan Türkiye’de Twitter’a erişimin engellenmesi, Batı’nın önde gelen Pazar gazetelerinde de yer buldu. İngiliz The Observer gazetesinin yayımladığı, internet uzmanı Profesör John Naughton imzalı makalede, “Türk Başbakanı keşfettiği gibi sosyal medya; kapatamazsınız” diye yazdı. Naughton yazısında, “Yani: otoriter lider 0, internet 1 mi? Belki, ama bu sadece ilk yarı skoru. Bu küçük atışmadan bir sonuç çıkarmak akıllıca olmayabilir” ifadelerini kullandı.

Bazı yorumcuların Erdoğan’ın Twitter yasağını, Mısır eski Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in ayaklanma sırasında internete erişimi yasaklama kararıyla karşılaştırdıklarına işaret eden Naughton, Mısır’da “Bu izolasyon deneyimi 5 gün sonra bitti ve bugün bile nedeni tam olarak bilinmiyor” diye yazdı.

Haberin Devamı