Gazete Vatan Logo

Yargıtay'dan flaş karar!

Yargıtay’a göre ‘örgüt’ ama...

Yargıtay, yerel mahkemenin aksine, Dink cinayeti için ‘örgüt’ işi dedi ancak sanıkları ‘adi çete’ saydı. Dink ailesinin avukatı: “Bu örgüt sadece Dink cinayeti için mi bir araya geldi?”

Yargıtay, Hrant Dink cinayeti davası sanıklarının “terör” suçundan cezalandırılmaları yönündeki temyiz taleplerinin aksine sanıkların “adi çete” suçundan yargılanmalarına karar verdi. Daire, bu kararıyla Dink cinayeti, McDonald’s bombalaması, bir papazın dövülmesi gibi şiddet olaylarını “terör” kapsamında görmedi. Terör örgütü sayılmaması, sanıkların yatacakları cezada büyük bir indirim anlamına da geliyor. Yasin Hayal’e ‘azmettirme’ suçundan verilen müebbet hapis cezası ise onandı.

Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin oybirliği ile aldığı kararı özetle şöyle:

- Erhan Tuncel ve Yasin Hayal, 2004 yılında, suç işlemek amacıyla bir teşekkül oluşturarak, Trabzon’daki Mc Donalds’ın bombalanması eylemini yaptı ve bu teşekkül 2005’te silahlı suç örgütüne dönüşerek, Dink eylemini gerçekleştirdi.

- Yasin Hayal, örgüt kurucusu ve yöneticisi, diğer sanıklar örgütün üyesi. Hayal, Erhan Tuncel ile Ersin Yolcu, Ahmet İskender, Zeynel Abidin Yavuz, Tuncay Uzundal ‘suç işlemek amacıyla kurulan örgüt’ suçundan yeniden yargılanmalı.

- Salih Hacısalihoğlu, Mustafa Öztürk, Halis Egemen ve Yaşar Cihan hakkında beraat kararları onandı.

Üç beraat bozuldu

- Hayal’e, Orhan Pamuk’a “akıllı olsun” diye tehdit etmek suçundan verilen 3 aylık mahkumiyet ise, “Orhan Pamuk’u öldürmekle tehdit” olarak kabul edilerek ağırlaştırıldı, ancak aleyhe temyiz olmadığından mevcut olan 3 aylık mahkumiyet kararı onanmak zorunda kalındı.

- Hayal hakkında, öldürmeye azmettirme suçundan verilen müebbet cezası onandı. Tuncel hakkında bu suçtan verilen beraati ise bozuldu. Tuncel’e ‘Dink’in öldürülmesi suçuna yardım suretiyle iştirak’ suçundan mahkumiyet verilmesi istendi. Zeynel Abidin Yavuz ve Tuncay Uzundal hakkında suikasta yardım suçundan kurulan beraat kararları da bozuldu. Ahmet İskender’in ‘cinayete yardım’ mahkumiyeti onandı.

Osman Hayal kararı

- Yasin Hayal’in ağabeyi Osman Hayal hakkında cinayete yardım suçundan verilen beraat kararı bozuldu. Osman Hayal’in, Dink’i öldüren Ogün Samast’ın arkasındaki kişi olduğu yönündeki iddiası bir kez daha bilirkişi raporuyla araştırılacak.

- Veysel Toprak, Alper Esirgemez, Osman Alpay, Erbil Susaman, Şenol Akduman, İrfan Özkan ve Numan Şişman hakkındaki ‘yardım yataklık’ suçundan verilen beraatler, zaman aşımı dolduğu gerekçesiyle bozuldu.

‘Örgüt var ama’ demişti

Dink davasında mahkeme sanıklar hakkında açılan “terör örgütü” suçundan beraat kararı vermişti. Mahkeme başkanı “Örgüt var ama ortaya çıkaramadık” demişti. Kararı temyiz eden İstanbul Başsavcılığı, Dink cinayetinin arkasında Ergenekon örgütünün olduğunu iddia etmişti. Yargıtay Başsavcılığı bu görüşe katılınmamıştı.

‘Bu kişilerle mi sınırlı?’

Dink ailesinin avukatlarından Fethiye Çetin, son kararı, ilk derece mahkemesinin kararına göre daha ilerde ama hakikatin ortaya çıkarılması açısından daha geride bulduğunu söyledi. Çetin, “Bu örgüt Hrant Dink cinayetini işlemek üzere mi bir araya geldi, sadece bu olayla mı, bu kişilerle mi sınırlı? Bu örgütün arka planını ortaya çıkarmak için uğraşıyoruz, onu görmeyen bir karar” dedi.

Tuncel’e 6 müebbet

Tuncel hakkında, Trabzon’da 2004’te McDonalds’ın bombalanması olayında kullanılan patlayıcı maddeyi imal etmek suçundan verilen 10 yıl 6 aylık mahkumiyet onandı ancak bombalamayla ilgili 6 ‘yaralama’ suçu mahkumiyeti bozularak 6 ayrı ‘kasten öldürmeye teşebbüs’ten 6 müebbetle yargılanması istendi. Daha önce tahliye edilen Tuncel hakkında tutuklama ihtimali gündeme geldi.

Haberin Devamı