Gazete Vatan Logo
Magazin Yargı hep karşı

Yargı hep karşı

San Francisco’daki Federal Mahkeme, Başkan Trump’ın, yasadışı göçmenlere sığınma sağlayan şehirlere mali yardımı kesme kararnamesini durdurdu

Yargı hep karşı

Göreve geldiği günden bu yana göçmenlere yönelik sert bir politika yürütmeye çalışan ABD Başkanı Donald Trump’a bir yargı engeli daha geldi. San Francisco’daki Federal Mahkeme, Trump’ın yasadışı göçmenlere sığınma imkanı sunan şehirlere yapılan federal yardımların kesilmesini öngören kararnamesini durdurdu. Yargıç William Orrick, Trump’ın göreve geldikten sonra imzaladığı ilk kararnamelerden biri olan düzenlemenin anayasaya uygun olmadığına hükmetti.

Yüzlerce şehir

Trump’ın selefi Barack Obama döneminde atanan Yargıç Orrick’in kararından ABD’de 300’ün üzerinde şehir ve idari bölgenin etkilenmesi söz konusu. New York, San Francisco, Boston veya Los Angeles gibi şehirler ‘sığınak kentleri’ (Sanctuary cities) olarak adlandırılıyor. Bu kentler yasadışı göçmenlerin yakalanıp tutuklanması konusunda federal kurumlarla birlikte çalışmıyor. Trump’ın kararnamesi San Francisco kenti ile Santa Clara idari bölgesi için öngörülen milyarlarca dolar değerindeki federal fonların transferini tehlikeye düşürmüştü. San Francisco ve Santa Clara yetkilileri söz konusu düzenlemeye karşı dava açmışlardı.

Haberin Devamı

Başkan Trump’ın seyahat yasağı kararnamesi de daha önce ABD’de birçok mahkemenin engeline takılmıştı. Trump’ın son seyahat yasağı kararnamesi İran, Yemen, Libya, Somali, Sudan ve Suriye vatandaşlarının 90 boyunca ABD’ye girişini yasaklamıştı. Kararname ayrıca sığınmacıların da en az 120 gün boyunca ülkeye girişini yasaklıyordu.

Duvar da tehlikede

Trump’ın seçim kampanyasındaki en önemli vaatlerinden biri olan Meksika sınırına duvar örme projesi de başarısız olma tehlikesi ile karşı karşıya. Washington Post, yeni bütçe kanunu tasarısında duvara finansman ayrılmadığını yazdı. Trump’ın danışmanı Kellyanne Conway de, duvarı için gerekli mali kaynağın bu hafta sağlanamayacağını duyurdu. İddiaya göre Trump, bir grup muhafazakar politikacıya duvarın finansmanının sağlanmasının sonbahar aylarına dek sürebileceğini aktardı. Trump, Cumhuriyetçiler arasında da duvara karşıtları olması nedeni ile finansmanının bütçe kanununda yer alması için gerekli çoğunluğu elde edemeyeceğini üstü kapalı olarak anlattı.

Haberin Devamı