Gazete Vatan Logo

WhatsApp'a rakip geldi!

800 milyondan fazla kullanıcısıyla dünyanın en aktif çevrimiçi mesajlaşma uygulaması olan WhatsApp'a rakip geldi. WhatsApp'ın tahtını tehlike atan Çin menşeiyli Tencent mobil uygulamasının özellikleri haberimizde.

WhatsApp'a rakip geldi!

Çin menşeiyli Tencent firmasının internet dünyasına sunmuş olduğu Wechat mobil uygulaması son iki yılda aktif kullanıcı sayısını iki kattan fazla artırarak 600 milyon rakamına ulaştı.

Uygulamanın bu rakama ulaşmasında dünyanın en kalabalık ülkesi olan Çin merkezli olması büyük etken olarak kabul ediliyor.

Avrupa ve Amerika piyasasında henüz yer edinemeyen uygulama bu bölgelerde istediği rakamlara ulaşırsa WhatsApp'ı geçmesinin an meselesi olduğu belirtiliyor.

WeChat sıradan bir anlık mesajlaşma aracı olarak görülebilir. Ama aslında bu uygulamaya bir portal, bir platform, hatta bir mobil işletim sistemi bile diyebiliriz. Çin dışında gerçek değeri pek de bilinmeyen WeChat’i kısaca inceleyelim.

Çin’de Weixin (mikro mektup) olarak bilinen WeChat temelde yazılı-sesli mesajları ve fotoğrafları paylaşmaya yönelik bir mesajlaşma uygulaması. Çinli yatırım şirketi Tencent tarafından 4 yıl önce kurulan WeChat’in halen aylık 549 milyon aktif kullanıcısı, toplam 1 milyardan fazla kayıtlı kullanıcısı bulunuyor. Kullanıcı başına elde edilen gelir ise (tahmini 7 ABD doları) WhatsApp’ın 7 katına ulaşıyor. Ama WeChat uygulaması ücretsiz indiriliyor, reklam uygulamaları ise kısa süre önce başladı. O halde para nereden geliyor? Ek işlevlerden! Çinli WeChat kullanıcıları, temel iletişim uygulamalarının yanı sıra taksi çağırma, yemek siparişi verme, sinema bileti alma, oyun oynama, uçak bileti ayırtma, para gönderme, su faturası ödeme, çevredeki insanlarla tanışma gibi pek çok işlevi yine WeChat üzerinden gerçekleştirebiliyor.

Haberin Devamı