Gazete Vatan Logo

Verdiği kararla herkesi şaşkına çevirdi!

Muttaki’yi Senegal’de temaslar yürütürken apar topar görevden aldı

İran’da Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, İran meclisinde giderek yükselen muhalif sesleri dindirmek için yaptırımlardan sorumlu tutulan Dışişleri Bakanı Muttaki’yi Senegal’de temaslar yürütürüken apar topar görevden aldı. Yerine nükleer programın başındaki Salihi’yi getirdi.

İran tarihinde ilk kez geçtiğimiz ay milletvekillerinin cumhurbaşkanı Ahmedinecad’ı görevden almak için imza toplamaya başlaması etkilerini gösterdi. Dini lider Ali Hamaney tarafından bastırılan isyan dalgası Dışişleri Bakanı’nın kellesine mal oldu. 5 yıldan bu yana bakanlık koltuğunda oturan ve İran’ın dünyadaki yüzü haline gelen Manuçehr Muttaki, Cumhurbaşkanlığı’nın internet sitesine konulan bir bildiri ile görevinden alındı. Bu ani kararın Muttaki, İran adına Senegal’de temaslar yürütürken gelmesi ise şaşkınlık yarattı. Ahmedinecad imzasıyla yayınlanan bildiride, Muttaki’ye beş yıllık hizmetinden dolayı teşekkür edilirken “Dilerim çabaların Allah’ın övgülerini alır ve hayatının geri kalan kısmında başarılı olursun” ifadesi yer aldı. 2005’de Ahmedinecad’ın cumhurbaşkanı seçilmesinden bu yana Dışişleri Bakanı olan Muttaki’nin görev değişikliğinin nedeniyle ilgili ayrıntılı bilgi ise verilmedi. Mardomsalari adlı haber sitesi Muttaki’nin Ahmedinecad’ın dış politikasını eleştirdiği için koltuğundan olduğunu yazdı.

Yeni bakan sert

Muttaki’nin Birleşmiş Milletler’in nezdinde İran’a karşı uygulanmaya çalışılan yaptırımları engellemekte başarısız olduğundan dolayı görevinden alındığı düşünülüyor. Bu yılın başında İran meclisindeki muhalif milletvekilleri Ahmedinecad’a hitaben bir bildiri yayınlamış ve yaptırımlardan sorumlu tuttukları Muttaki’nin görevden alınmasını istemişlerdi. Ahmedinecad, Muttaki’nin yerine geçici olarak İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi’yi getirdiğini duyurdu. Ahmedinecad’ın yakın müttefiklerinden biri olarak bilinen Salihi’nin İstanbul’da batılı ülkelerle yürütülecek olan nükleer müzakerelere de bizzat katılması bekleniyor. Salihi’nin, Muttaki’ye oranla nükleer enerji konusunda daha sert bir tutum takındığı için İran lideri tarafından seçildiği iddia ediliyor.

1985-1989 arasında Ankara büyükelçisi olan Mutteki, Türkiye’de üniversiteli kızlara başını örtmeleri karşılığında burs verdiği ortaya çıkıncı Türk Dışişleri Bakanlığı tarafından persona non grada (istenmeyen adam) ilan edilmişti.

Haberin Devamı