Gazete Vatan Logo

Varlık Fonu şimdiden 160 milyar doları buldu

Hazine Müsteşarı Osman Çelik, Türkiye Varlık Fonu’na devredilen varlıkların aktif büyüklüğünün 160 milyar dolara, özkaynağının 35 milyar dolara ulaştığını belirtti

Varlık Fonu şimdiden 160 milyar doları buldu

Mega projeler, yeni yatırımlar, sermaye piyasaları ve ülkede istihdamı artırmak için kurulan, kısa sürede büyük kurum ile kuruluşları bünyesine alarak önemli kaynak sağlayan Türkiye Varlık Fonu’nun büyüklüğü şimdiden 160 milyar doları buldu. TVF’nin aktif büyüklüğünün 200 milyar doları bulması hedefleniyor. Hazine Müsteşarı Osman Çelik, Hazine’den Türkiye Varlık Fonu’na (TVF) devredilen varlıklara ilişkin, “Bize düzenli olarak gelmesi planlanan kaynak olarak 1 milyar liralık temettü vardı, o da toplam bütçe ya da Hazine’nin borçlanma programı içerisinde çok önemli bir rakam değil” dedi.

CEO Club Finans Zirvesi’nde konuşan Çelik, Hazine’den TVF’ye giden varlıkların değerleriyle ilgili şunları söyledi:

“Zaten piyasada da çıktı. Aktif büyüklükleri olarak baktığımızda yaklaşık 160 milyar dolar civarında, özkaynak büyüklüğü olarak baktığımızda 35 milyar dolar civarında bir varlığa tekabül ediyor. Varlık Fonumuz yoğun çalışma içerisinde. Önümüzdeki günlerde 3 yıllık bir stratejik planlarını açıklayacaklar. Nasıl bir yöntem izleyeceklerini hep birlikte göreceğiz. Temel amaç dile getirildiği gibi bu varlıkları menkul kıymetleştirerek önümüzdeki dönemde önemli, taze kaynağı yurt dışından yurt içine çekmek ve büyük projelerin finansmanında da bu kaynağı kullanabilmek.”

Haberin Devamı

Son 2 ayda Hazine’nin çok önemli bir borçlanma gerçekleştirdiğini anlatarak, “Bu borçlanmaları, piyasaların zor olduğu ve borçlanma ile ilgili kaygıların oluştuğu dönemde gerçekleştirdik. Yıl boyu toplam dış borçlanma hedefimiz 6 milyar dolardı. Bunun aslında yarıdan fazlasını 2 ayda gerçekleştirmiş durumdayız. Uluslararası piyasalardaki zorluklara rağmen hem maliyet hem de vade olarak çok uygun koşullarda borçlanmamızı yapıyoruz” diye konuştu.