Gazete Vatan Logo

Uzaya meyve sineği 20 fare ve yazıcı

Uluslararası Uzay İstasyonu’na ilk 3D yazıcı gönderildi. Deneyler için için de uzaya 20 fare ve sinekler yollandı

Astronotlar için üretilen 3D yazıcı, yine California merkezli Made in Space firması tarafından geliştirildi. Dünyadaki modellerine göre daha farklı olan yazıcı, ateşlemenin şiddetine dayanabilecek şekilde ve uzaydaki güvenlik kriterlerine uyumlu olarak tasarlandı. Astronotların, uzay istasyonunda kullanılması gereken küçük donanım ve parçaları 3D yazıcıda üretmesi amaçlanıyor. NASA, gelecek yıl uzay istasyonuna daha gelişmiş bir model göndermeyi hedefliyor.

Sinekli deney

SpaceX’in uzay kargosu içinde okyanus rüzgarlarını ve fırtınaları ölçmek için kullanılacak 30 milyon dolarlık bir radar da yer alıyor. Ayrıca, 20 fare ve 30 meyve sineği de yerçekimsiz ortamdaki deneylere tabii tutulmak için uzaya gönderildi.

Haftaiçi Boeing ile ortaklaşa olarak yeni nesil uzay kapsüllerinin geliştirilmesi adına 6,8 milyar dolarlık bir projeye başlayacak olan SpaceX firması’nın 2012 yılında Rus Soyuz’a bir seçenek olarak Falcon 9 füzesi ve Dragon uzay aracını üretmişti. İki şirketin 2017’de Uzay’a ilk mekiklerin inşasının tamamlanacağı tahmin ediliyor.

Haberin Devamı