Gazete Vatan Logo

Üniformalı resepsiyon krizi

ABD Kıbrıs Büyükelçisi Doherty’nin Türk tarafında verdiği resepsiyona Türk askerlerinin ilk kez üniformayla katılması krize dönüştü. Rumlar Doherty’nin adayı terk etmesini istiyor.

Üniformalı resepsiyon krizi

ABD’nin yeni Kıbrıs Büyükelçisi Kathleen Ann Doherty 5 Kasım’da KKTC’de Lefkoşa Merit Otel’de bir tanışma resepsiyonu düzenledi. Resepsiyon davetlileri arasında Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral İlyas Bozkurt ve Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Erhan Uzun da yer aldı. Komutanlar daha öncekilerin aksine organizasyona sivil olarak değil üniformalarıyla katıldı.

Tanımaya yönelik adım

Rum basını ‘üniformalı’ Bozkurt ve Doherty’nin tokalaştığı görüntüleri abartarak bunun KKTC’yi tanımaya yönelik adımlardan biri olduğunu iddia etti. Milliyetçi gazeteler Doherty’nin hareketini ‘kabul edilemez’ bularak adayı terk etmesini istedi. ABD Elçiliği Kıbrıs politikasında değişiklik olmadığını teyit ederken, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner “Bu bizim onaylayabileceğimiz bir davranış değil. Bu durumu Türk otoritelerine sormanızı öneririm” diye cevap verdi. Şimdi Ada’da Rum Dışişleri’nin Büyükelçi Doherty’yi bakanlığa çağırarak açıklama isteyeceği belirtiliyor. Ancak daha da ilginci tartışmalar sürerken ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin 14 Kasım’da Rum tarafına yapacağı ziyaret Suriye krizi gerekçe gösterilerek iptal edildi.

Haberin Devamı

Türk tarafında ise üniformalı katılım Rumlara ‘çözüm sürecini ilerletmeleri gerektiği, eğer mevcut durum devam ederse böyle görüntülerle daha sık karşılaşabileceği” mesajı olarak yorumlandı. Benzer etkinliklerde bundan böyle Türk askerlerinin üniformasız katılımının istenebileceği de konuşuluyor.