Gazete Vatan Logo

Ucuz iPhone Apple'ın satışlarındaki düşüşü yavaşlattı

Apple'ın düşük fiyatlı iPhone ürünü şirketin satışlarındaki düşüşün yavaşlamasına neden oldu

Ucuz iPhone Apple'ın satışlarındaki düşüşü yavaşlattı

Apple Inc.'nin düşük maliyetli iPhone SE ürünü, kullanıcılar ile beklenenden daha fazla hız kazanıyor. Bu durum, satışlardaki düşüşü yavaşlatırken, yatırımcıların büyümeye ilişkin endişelerini azalttı.

399 dolar fiyatlı bu ürün, piyasaya sürüldüğünde eleştirilerle karşılaşmıştı. Bu fiyat gelişen piyasalar için halen yüksek bulunurken, gelişmiş ülkelerde ise kullanıcıların daha pahalı ürün yerini bu ürünü tercih edeceği ve bunun sonucu karlılığın düşeceği kaydedilmişti.

Ancak iPhone SE şirketin Salı günü açıkladığı bilançosunda parlak bir kalem oldu. Şirketin satışların üst üste üçüncü çeyrekte de düşeceği tahminine karşın, mevcut dönem için 45.5 milyar dolar ile 47.5 milyar dolar aralığı, tüketicilerin yeni ürüne olan ilgisinden dolayı, analistlerin tahmininden daha iyiydi. Haziran sonunda biten çeyrek için gelirlerdeki düşüş de beklenenden daha azdı. Bu sonuçların ardından, Apple hisseleri, kapanış sonrası işlemlerde yüzde 7.5 değer kazandı.

RBC Capital Markets analisti Amit Daryanani, "İnsanlar hiçbir şey beklemediği zaman iyi şeyler olur," dedi ve Rakamlar kötüye gitmiyor ve yakında yeni bir iPhone dönemine giriyoruz. Yeni bayrak gemisi modeli şirketein finansal performansını iyileştirmeli" şeklinde görüş bildirdi. Daryanani, SE modelinin toplam iPhone satışlarının yüzde 23'ünü oluşturduğunu hesapladı.

Haberin Devamı

Apple Inc., Salı günü yaptığı açıklamada, iPhone talebinin artması ve tüketicilerin şirketin yeni düşük fiyatlı ürününe ısınması ile birlikte,gelirlerinin beklenenden daha az düştüğünü ve dördüncü çeyrek satışların analistlerin tahminlerini aşabileceğini kaydetti.

Apple'ın açıklamasından öne çıkan noktalar şöyle;

*Dördüncü çeyrek gelirler 45.5 milyar dolar ila 17.5 milyar dolar olacak. Analisrtler, ortalamada, gelirlerin 45.5 milyar dolar olacağı tahmininde bulunmuştu. Bir yıl önce, satışlar 51.5 milyar dolar düzeyindeydi.

*Eylül sonunda bitecek çeyrek için, brüt marj yüzde 37.5 ila yüzde 38 olacak.

*Mali üçüncü çeyrek geliri yüğzde 15 düşerek 42.4 milyar dolara indi. Bu, aanalistlerin tahmin ortalaması olan 42.1 milyar doların üzerinde.

Haberin Devamı

*Söz konusu çeyrek için iPhone satışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15 düşerek 40.4 milyon adede indi. Ancak bu rakam, ortalama tahmin olan 39.9 milyon adedin üzerinde.