Gazete Vatan Logo

Ücreti düşük gösteren nereye şikayet edilir?

Türkiye’de milyonlarca işçinin maaşı yüksek olmasına rağmen primi düşük yatırılıyor. İşverenin devletten vergi ve prim çalma yöntemlerinden biri olan düşük ücret gösterme bugün en büyük sorunlardan bir tanesi. Peki, ücreti düşük gösteren nereye şikâyet edilir?

Ücreti düşük gösteren nereye şikayet edilir?

Yüksek maaş almasına rağmen Türkiye’de birçok kişinin SSK primi düşük yatırılıyor. Maaşı asgari göstererek, devletten vergi kaçıran işveren ayrıca çalışanının da yıllar sonra emekli maaşının düşük olmasına sebep oluyor. Peki, Ücreti düşük gösteren nereye şikâyet edilir? İşçi nasıl dava açar? İşte detaylar…

ÜCRETİ DÜŞÜK GÖSTERİLEN KİŞİNİN EMEKLİ MAAŞI DA DÜŞÜK OLUR

İşçinin ücretinin düşük gösterilmesi aynı zamanda, emekli maaşı düşük kalmasına, bordrodaki miktar üzerinden kıdem tazminatı hesaplandığında işten ayrılırken ödenecek para azalmasına, geçici iş görmezlik ödeneği düştüğünden işsizlik ödeneğinin de düşmesin neden olur. Bordroda maaşın düşük gösterilmesi ayrıca, kredi almaktan kefil olmaya kadar çalışanın birçok konuda sıkıntı yaşamasını da beraberinde getiri.

ÜCRETİ DÜŞÜK GÖSTEREN NEREYE ŞİKÂYET EDİLİR?

İşverenin maaşı düşük göstermesi durumunda ilk olarak işverenden maaşı kadar prim ödenmesi talep edilmelidir. İşverenin bunu yok sayması durumunda işveren ALO 170'e ihbar edilir.

İhbar etmekten çekiniyorsanız, işyeriyle ilgili her türlü belge saklanmalıdır. Bu ileride işçinin açacağı davalarda işe yarayacaktır.

Haberin Devamı

İŞTEN ÇIKAN TAZMİNAT ALIR

İşçinin sigortasının eksik yatırılması ya da işçinin ücretinin olduğundan daha az bir ücret üzerinden SGK ’ya bildirilmesi, işçiye haklı nedenle fesih hakkı veriyor.

4857 sayılı İş Kanunu'nun 24'üncü maddesinde bu yönde hüküm var. Sözleşme derhal fesheden bir işçi, kıdem tazminatı almaya da hak kazanır.

Gerçek ücretin gizleniyor olması çalışanın haklı fesihle tazminat almasını da sağlıyor. Kanuna göre işveren için 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ve ayrıca para cezaları da var.