Gazete Vatan Logo

Uçak kriziyle ilgili açıklama karmaşası sürüyor

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, askeri uçağın düşme nedeni konusunda değerlendirmelere ilişkin olarak, ”Bazı nüanslar üzerinde durup buradan farklı anlamlar çıkarma gayretine girmemek lazım” dedi.

Arınç, TDK’nın 80. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen törenden ayrılırken, basın mensuplarının düşen askeri uçağa ilişkin sorusunu yanıtladı.

Genelkurmay Başkanlığı’nın açıklamasındaki ”Suriye resmi makamlarınca kendileri tarafından düşürüldüğü iddia edilen uçağımız” ifadesinin hatırlatılması ve ”Pilotaj hatasıyla düştüğü gibi farklı yorumlar da yapılmaya başlandı, bu yorumları nasıl değerlendiriyorsunuz” sorusu üzerine Arınç, bunun her gün sorulacak, yorumlanacak, ayak üstü cevap verilecek bir konu olmadığını söyledi.

Kendisinin iki gün önce, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da dün konuyla ilgili açıklamalarda bulunduğunu belirten Arınç, şöyle devam etti: ”Doğrusu bugün bana bunu tekrar soracağınızı hiç düşünmemiştim. İlave edeceğim hiçbir kelime yok. Bazı nüanslar üzerinde durup buradan farklı anlamlar çıkarma gayretine girmemek lazım.

Önemli bir konuyu görüşüyoruz. Türk jeti düşürüldü, düşüren Suriye yönetimi ’Biz düşürdük’ dedi. Nerede düştüğü, nerede vurulduğu belli. ’Çıkan parçalar üzerinde şu bulundu, bu bulundu, açıklama yapılırken şöyle bir cümle kullanıldı, bu ne anlama gelir’... Doğrusu bunlar üzerinde durmayın. Bütün açıklamalar, bu işlemler bittiğinde, sonuçlandığında size en ufak ayrıntısıyla bildirilecektir. Bunu bekleyelim. Her gün bu konuyu köpürtmenin, bunun üzerinde farklı yorumlara yol açacak açıklamalar yapmanın gereği yok.

EN SON İDDİA: ELEKTRONİK HARP SİSTEMLERİ

AKDENİZ’de 22 Haziran 2012 tarihinde Suriye tarafından düşürülen savaş uçağının füzeyle mi yoksa uçaklasavarla mı düşürüldüğü tartışmaları sürerken, kriminal olayları haberleştiren www.khaber.com.tr sitesinin yaptığı haber tartışmaya yeni bir boyut kazandırdı. Haber sitesine göre, uçak başka bir ülke tarafından elektronik harp sistemleri kullanılarak düşürülmüş olabilir. Habere göre, kafa karışıklığına neden olan Genelkurmay Başkanlığı’nın internet üzerinden yaptığı, "Malzemeler üzerinde petrol türevi herhangi bir yangın başlatıcı ve hızlandırıcı madde profiline, organik ve inorganik patlayıcı madde artığına ve herhangi bir mühimmata ait olduğu değerlendirilen bir bulguya rastlanmamıştır" açıklaması.

Bu açıklamada uçağın organik (örneğin nitroselüloz v.b) inorganik (sodyum, potasyum, kurşun, civa, magnezyum) gibi yapısında patlayıcı madde bulunan unsurlarla düşürülmediği belirtilirken, "Peki Türk Jeti’ni ben vurdum diyen Suriye RF-4’ü nasıl düşürdü" sorusu soruluyor. Haberde Amerikan Ordusu’nun 2003 yılında Irak’ta elektromanyetik silahları kullandığı belirtilerek, "ABD bu silahlarla Irak elektronik sistemlerini bozmak ve yok etmek amacını taşıyordu. Silahlar yüksek güçte mikro dalgalarla hedefleri etkisiz hale getirebiliyordu" yorumu yapılıyor. Genelkurmay’ın açıklamasında yer alan, ancak gözden kaçan bir başka konunun ise, "Suriye resmi makamlarınca kendileri tarafından düşürüldüğü iddia edilen" cümlesi belirtilerek, " Genelkurmay daha önce 7-9-10 Temmuz’da internet üzerinden yaptığı bilgilendirmelerin tamamında Suriye tarafından düşürülen ifadesini kullanırken son açıklamaya iddia edilen şeklinde yeni bir anlam kazandırması uçağın Suriye yerine bir başka ülke tarafından düşürülmüş olabileceğini akıllara getirdi. Genelkurmay son yaptığı açıklamanın satır aralarında uçağımızın geleneksel silah teknolojileriyle düşürülmüş olma ihtimalini bir kenara bıraktı ve yeni savaş silahlarının kullanılmış olabileceğinin işaretlerini verdi. Ancak basın bu açıklamayı uçağın kaza ile düştüğünün anlatılmaya çalışıldığı şeklinde yorumladı" şeklinde yorumladı.

GENELKURMAY: MÜHİMMAT BULGUSU YOK

Genelkurmay Başkanlığı, Suriye tarafından düşürülen uçakla ilgili su yüzeyinden toplanan malzemeler üzerinde petrol türevi herhangi bir yangın başlatıcı ve hızlandırıcı madde profiline, organik ve inorganik patlayıcı madde artığına ve herhangi bir mühimmata ait olduğu değerlendirilen bir bulguya rastlanmadığını bildirdi.

Genelkurmay Başkanlığı internet sitesinde, uluslararası hava sahasında Suriye tarafından düşürülen uçağın enkazını arama kurtarma faaliyetleriyle ilgili açıklama yapıldı.

Açıklamada, 22 Haziran 2012’de, Doğu Akdeniz’de, uluslararası hava sahasında, görev uçuşu yaparken, radar ve telsiz teması kesilen ve müteakiben Suriye resmi makamlarınca kendileri tarafından düşürüldüğü iddia edilen Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na ait RF-4 uçağı ile ilgili bilgilerin bugüne kadar doğru ve tam bir şeffaflık içinde kamuoyu ile paylaşıldığı, bundan sonra da aynı şekilde paylaşılmaya devam edileceği belirtildi.

Konuyla ilgili son gelişmelere yer verilen açıklamada, şunlar kaydedildi: ”Arama ve kurtarma faaliyeti sırasında su yüzeyinden toplanan malzemeler, Jandarma Kriminal Daire Başkanlığı’nca incelenmiş ve tanzim edilen rapora göre malzemeler üzerinde petrol türevi herhangi bir yangın başlatıcı ve hızlandırıcı madde profiline, organik ve inorganik patlayıcı madde artığına ve herhangi bir mühimmata ait olduğu değerlendirilen bir bulguya rastlanmamıştır. Ayrıca, Hava Kuvvetleri Komutanlığı tarafından elde mevcut parçalar ile halen deniz dibinde bulunan parçaların kamera görüntüleri üzerindeki teknik inceleme devam etmektedir.

Diğer taraftan, uçağımızın enkazının aranması ve kurtarılması faaliyetlerine Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı’na ait 4 adet askeri gemi ile devam edilmektedir. Bu kapsamda, belirlenen ilave alanlarda, TCG ÇEŞME hidrografi gemisi tarafından dip taraması faaliyeti icra edilmektedir.

NAUTILUS araştırma gemisinin, kamera sistemindeki arıza nedeniyle bölgeden ayrılması üzerine, deniz dibinde tespit edilen ve halen çıkarılamayan parçaların denizden çıkarılması için yeni imkanların araştırılmasına başlanmıştır.”

Haberin Devamı