Gazete Vatan Logo

Twitter’da neo-Nazi avı

ABD’de ırkçılık karşıtları, Charlottesville’deki olaylara karışan aşırı sağcıların kimliklerini sosyal medyadan ifşa etmeye başladı

Twitter’da neo-Nazi avı

ABD’nin Virginia eyaletine bağlı Charlottesville kentinde hafta sonunda gösteri düzenleyen aşırı sağcılara karşı sosyal medya üzerinden kampanya başlatıldı.

Irkçılık karşıtları, bir kişinin öldüğü, onlarca kişinin de yaralandığı olaylara karışan neo-Nazi sempatizanlarının fotoğraflarını ve kimlik bilgilerini Twitter ve Facebook siteleri üzerinden yayınlamaya başladı. Yerel basında çıkan haberlerde, kimliğinin ifşa olmasının ardından Cole White adlı göstericinin çalıştığı restorandan kovulduğu belirtildi.

Heykel tepkisi

Charlottesville kent yönetiminin, Amerikan İç Savaşı sırasında Konfederasyon ordusunun komutanı olan General Robert E. Lee’nin heykelini kaldırılma planını açıklaması üzerine kentte toplanan aşırı sağcılarla karşıt göstericiler arasında şiddet olayları yaşanmıştı.

James Fields adlı 20 yaşındaki neo-Nazi sempatizanının kullandığı araçla, ırkçı grubu protesto eden göstericilerin arasına dalması sonucu 32 yaşındaki bir kadın yaşamını yitirmiş, bazıları ağır 19 kişi de yaralanmıştı.

Haberin Devamı

‘Trump ırkçı grupları kınadı’

Beyaz Saray, Charlottesville’deki olaylar sonrasında aşırı sağcı ve ırkçı grupları adını vererek kınamadığı için eleştirilen Başkan Donald Trump’ı savundu. Yapılan açıklamada, Trump’ın beyazların üstünlüğünü savunan ırkçı grupları da kınadığı belirtildi.

Açıklamada, “Başkan açıklamasında, şiddet, bağnazlık ve nefretin her türünü güçlü bir şekilde kınadığını söyledi. Buna tabi ki beyazların üstünlüğünü savunanlar, Ku Klux Klan, neo-Naziler ve tüm aşırılıkçı gruplar da dahil” denildi.

Trump’ın açıklamasında ırkçı grupların isimlerini anmaması bazı senatörlerin tepkisine neden olmuş, Colorado Valisi Senatör Cory Gardner, “Başkan ‘şeytan’a ismiyle hitap etmeli” demiş, Gardner’a Marco Rubio ve Ted Cruz gibi Cumhuriyetçi Parti’nin bazı önde gelen senatörleri de destek vermişti.

Ivanka’dan tepki

Trump’ın büyük kızı Ivanka Trump da Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Toplumda ırkçılığa hiçbir şekilde geçit verilmemeli” yazdı.