Gazete Vatan Logo

Türkiyeli ateistler örgütleniyor

Türkiye'de bir grup ateist örgütlenme kararı aldı. ‘Ateizm Derneği Girişimi’ adıyla örgütlenme çalışmalarını yürüten ateistlerin amacı, dernek kurarak çalışmalarına yasal olarak devam etmek.

Ateizm Derneği Girişimi’nden Tolga İnci (42) ve Ahmet Balyemez’le (31) Agos gazetesinden Özgün çağlar konuştu.

Sölyeşinin öne çıkan bazı başlıkları şöyle:

BİRİNİN BAŞI SADECE ATEİST OLDUĞU İÇİN DERDE GİRDİĞİ ZAMAN...

* Bir grup ateist olarak internet üzerinden biraraya geldik. Birinin başı sadece ateist olarak derde girdiği zaman çalabileceği bir fiziki kapı olmalı, hukuki destek verilmeli dedik. Türk Ceza Kanunu’nunda yer alan bazı maddeler nedeniyle Sevan Nişanyan ve Fazıl Say gibi göz önündeki ateistler yakın zamanda bazı davalara muhatap oldu. Türkiye’de artık neredeyse ‘Ben ateistim’ demek dine hakaret anlamına gelmeye başladı.

* Derneklerin tüzel bir kişiliği var, artık ateistin birine bir şey denildiğinde ‘Hop bir dakika, ne diyorsun!’ diyerek gerçek bir mücadele vereceğiz. Öte yandan, biz herhangi bir ideolojiye bağlı değiliz. Ateizme ideolojik değil, bilimsel yaklaşmak istiyoruz. Daha önceki ateist hareketleri bitiren komünizm veya Atatürkçülük gibi sadece bir ideolojiye bağlı olmalarıydı.

İŞİMİZ KOLAY OLMAYACAK...

* Siyasiler ‘Bunlar ateist’ diye bizi hedef gösterirse, böyle tepkilerin gelmesi normal aslında. Her seçim çalışmasında Tayyip Erdoğan böyle lafları hep ediyor. Türkiye’de insanları ‘Sünni-Alevi’ diye ayrıma tabi tutan bir siyasi kitle varken, bizim işimiz tabii ki kolay olmayacak.

* Suriye’de veya Irak’da doğmuş olsaydık şansız sayılabilirdik. Ama Türkiye’nin çoğunluğu her ne kadar muhafazakâr olsa da zamanında dinde Türkçeleştirme çalışmalarıyla, laikliğin anayasaya girmesiyle birlikte, bizim gibi düşünen insanların ellerinde daha net kaynakların olduğunu düşünüyorum. Mesela günümüzde bu sayede, bir Turan Dursun kitabını okuyabiliyorum ya da Kuran’ı Türkçe okuyabiliyorum. Bu çok iyi bir şey.














Haberin Devamı