Gazete Vatan Logo

Türkiye’ye inanıyoruz sıra ‘net’ satışa geldi

Türkiye; Zara, Massimo Dutti, Bershka gibi markaları olan İspanyol Inditex’in en başarılı 5 pazarı arasına girdi. Sırada internette satış var.

Türkiye’ye inanıyoruz sıra ‘net’ satışa geldi

Online satış 5 Ekim’de Zara ile start alacak. Inditex, Türkiye’ye inandığını ve darbe girişimi yüzünden planlarını değişitirmediğini açıkladı.

Bünyesinde Zara, Massimo Dutti, Pull&Bear, Bershka, Stradivarius, Oysho, Zara Home ve Uterqüe markalarını bulunduran İspanyol Inditex, ilk kez kapılarını Türk gazetecilere açtı. Grup, Madrid’deki lojistik merkezi ile kurulduğu yer olan Coruna’daki merkezini tanıtarak Türkiye’deki yeni yatırımlarını açıkladı. Türkiye’nin en iyi 5 pazarından biri olduğunu belirten şirket yetkilileri, bu başarılarını online satışa başlayarak sürdürmeyi planladıklarını açıkladı. Inditex, halen 190 mağazayla faaliyet gösterdiği Türkiye’de internetten satışa 5 Ekim itibariyle Zara markasıyla başlayacak. Bir sonraki hafta diğer markaların da satışı start alacak.

Doğru zaman beklendi

Inditex İletişim ve Kurumsal İlişkiler Genel Müdürü Jesus Echevarria Hernandez, dünyada 92 ülkede faaliyet gösterdiklerini, Türkiye’nin internet satışını başlattıkları 41’inci ülke olduğunu söyledi. Türkiye pazarına 1998 yılında girdiklerini ve pazarın dinamiklerini çok iyi bildiklerini belirten Hernandez, “2 yıldır pazarda online satış için çalışmalarımız sürüyordu. Doğru zaman için bekledik. Diğer ülkelerde online satışa 4 yıl önce başladık. Her ülkeye göre farklı stratejilerimiz var. Türkiye’de onlina satışa başlamakta geç kaldığımızı düşünmüyoruz. Türk müşterisini çok iyi tanıyoruz. Türk müşteri çok talepkar. Ne istediğini çok iyi biliyor. Zara’yı çok iyi tanıyorlar. Bu bizim için çok öğretici oluyor. Bizi büyütüyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

155 bin kişiye istihdam

Türkiye’deki varlıkları hakkında da bilgi veren Hernandez, şöyle devam etti:

“Türkiye’de 33’ü Zara olmak üzere 190 mağazamız var. 183 ana tedarikçi, 748 yan tedarikçi ve diğer süreçlerde 640 firma ile çalışıyoruz. 1.400 fabrikada üretimimiz var. Türkiye’de 5 bini Inditex, diğeri tedarikçilerde olmak üzere 155 binden fazla kişiye istihdam sağlıyoruz. Türkiye’de ciddi oranda üretimimiz var. En iyi ilk 3 üreticimiz arasında. Satış gelirlerinde de ilk 5 ülke arasında.”

Haberin Devamı

15 Temmuz, alımları da satışları da etkilemedi

Jesus Echevarria Hernandez, patlamaların ve darbe girişiminin Türkiye’ye bakışlarını etkilemediğini vurguladı. Hernandez, şöyle devam etti: “Türkiye büyükelçisi merkezimize geldi. Yakından temastaydık. İstanbul’daki ofisimizi de devamlı aradık. Durumun haberlerde gösterildiği gibi olmadığını gördük. İnternetten satış projemizi de ertelemeyi hiç düşünmedik. Türk insanı çok çabuk normal yaşamına dönüyor. 15 Temmuz’dan sonra satışlarımız olumsuz etkilenmedi. Türkiye’den alımlarda düşüş olmadı. Türkiye’deki operasyonumuz her yıl büyüyor.”

Üretimdeki payımız % 15’in altına düşmüyor

IndItex Türkiye Sürdürülebilirlik Ülke Müdürü Murat Akkün, Türkiye’nin Inditex Grubu’nda Avrupa Bölgesi’nde yer aldığını, bu bölgenin toplam üretimin yüzde 55’ini yaptığını anlattı. Akkün, Avrupa’daki üretimde Türkiye’nin payının yüzde 15’in altına düşmediğini vurguladı. Türkiye’nin İspanya’ya yaptığı hazır giyim ihracatının önemli bir kısmının bu gruba yapıldığını belirten Akkün, “İspanya, Türkiye’nin en önemli ihracat pazarlarından biri. Ev tekstili haricinde Türkiye, bütün ürün gruplarında iyi bir tedarikçi” dedi. Grubun dünya genelinde yılda 10 binden, Türkiye’de 1.000’den fazla denetim yaptığına da değinen Akkün, “Tarladaki pamuğa kadar uzanan bir denetim sürecimiz var. Çocuk işçi konusunda taviz vermiyoruz. Türkiye’de Suriyeli işçi çalıştırma konusunda ise eşit hak ve koşullarda çalışıyorsa karşı değiliz. Bu konuda bir önyargımız yok” değerlendirmesini yaptı.

Haberin Devamı

Dünyanın en zengin adamı

-Inditex’in temeli 1975 yılında Zara markasıyla atıldı. Şirketi geçtiğimiz günlerde dünyanın en zengin adamı olduğu açıklanan Amancio Ortega kurdu.

-92 ülkede faaliyet gösteren Inditex’te 2 bini Zara olmak üzere 7 binin üzerinde marka, 153 bin çalışan var.

-Avrupa, Amerika, Asya ve Afrika’da toplam 1.725 ana tedarikçi ile çalışıyor, 6 bin 298 fabrikada üretim yaptırıyor. Tüm tedarikçilerde 1.4 milyon kişi çalışıyor.

-Yıllık 20 milyar euronun üzerinde olan grup, Grup olarak yılda 1.2 milyar adet ürün satıyor.

Haberin Devamı

Lojistikle öne çıkıyor

Zara ve bağlı olduğu Inditex; tasarım, üretim ve lojistik konusundaki başarısıyla dikkat çekiyor. Kendi üretim yapmayan grup, yılda 1 milyardan fazla ürünü dünyanın çeşitli fabrikalarında ürettirip Madrid ve La Coruna’daki merkezlerine getirtiyor. Devasa büyüklükteki lojistik merkezlerinde bütün ürünler otomasyon sistemiyle çalışan etkileyici bir organizasyonla her ülke ve her mağaza için ayrılıyor. Her hafta Salı ve Perşembe günü tüm mağazaların koleksiyonları iki merkezden yenileniyor.