Gazete Vatan Logo

Türkiye'den hamle üstüne hamle!

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Filistin'le ilgili girişimlerin Birleşmiş Milletler nezdinde de süreceğini açıkladı. Kalın "İslam İşbirliği Teşkilatı'nın (İİT) Kudüs kararının devamı gelecek. Filistin'i tanıyan ülke sayısı artacak" dedi.

Türkiye'den hamle üstüne hamle!

Cumhurbaşkanılığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Kudüs konusuyla alakalı yaptığı açıklamada "Filistin'deki kardeşlerimizi desteklemeye devam edeceğiz ve bir Kudüs seferberliği başlatacağız." dedi.

Cumhurbaşkanılığı Sözcüsü İbrahim Kalın, TRT Haber ve Spor Yayınları Dairesi Başkanı Yaşar Taşkın Koç'un sorularını yanıtlıyor.

İşte Kalın'ın açıklamalarından bazı satır başları...

ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak kabul etmesi zaten uluslararası hukuka aykırı olmasından dolayı kınandı.

Avrupa ülkeleri, Latin Amerika, Asya ülkeleri bu kararı reddetti. Şu an ABD'nin bu kararına destek veren bir ülke yok.

Burada ABD'nin bir yanlızlaşma süreci var. Bunu küresel ölçekte tahlil etmeleri gerekiyor.

Bize bununla ilgili haberler gelir gelmez görüşmelere başladık. Biliyorsunuz Cumhurbaşkanımız telefon görüşmeleri yaptı ve İslam İşbirliği Teşkilatı'nın toplanması çağrısını yaptı.

İslam İşbirliği Teşkilatı toplantısı çok başarılı bir organizasyon. Katılım içerik ve sonuçlar anlamında bize yakışır bir zirve oldu. Filistin'in hakkettiği bir zirve oldu. Cumhurbaşkanımız olmasaydı böyle bir zirve toplanmaz dünyaya böyle bir mesaj verilmezdi.

Haberin Devamı

Burada aslında 5 tane önemli netice var. Birincisi Kudüs'ün Filistin Devleti'nin başkenti olarak tanınması, bu sadece ABD'nin kararına misilleme olarak görülmemeli birçok ülke biz de dahil zaten Doğu Kudüs'ü zaten Filistin'in başkenti olarak tanır gibi muamele ettik şu ana kadar. Bizim oradaki Başkonsolosluğumuz Ramallah'ta değil Kudüs'te. Bunun resmiyet kazanması önemli gelecekte kurulacak Filistin devletinin hem sınırlarını belirlemek açısında Kudüs bağlamında hemde ona güçlü destek olmak anlamında önem taşıyor.