Gazete Vatan Logo

Türkiye’de yapılan ilk Atatürk heykeli, perdelerin arkasında

Marmaray projesi kapsamında etrafı metal perdelerle kapatılan Atatürk heykeli, proje tamamlanmasına rağmen hâlâ perde arkasında tutuluyor.

Türkiye’de yapılan ilk Atatürk heykeli, perdelerin arkasında

RİZE’de Cumhuriyet meydanı yeni düzenleme projesinde Atatürk heykelinin yerine çay bardağı düşünülmesi tartışmalara neden olurken, İstanbul Sarayburnu’nda Türkiye’de ilk yapılan Atatürk heykeli perdelerle çevrili bulunuyor. 2004’te temeli atılan Marmaray Projesi ile birlikte Sarayburnu’nda platformda çalışacak işçiler için yatakhaneler yapılmış, malzemeler depolanmış ve vinçler kurulmuştu. Atatürk heykelinin de içinde bulunduğu Sarayburnu Parkı’nın bir kısmı metal perdelerle kapatılmıştı. Buradaki Atatürk heykeli Avusturyalı ünlü heykeltıraş Heinrich Krippel tarafından yapıldı. 1883 yılında doğan ve 1945 yılında yaşamını yitiren Heinrich Krippel Türkiye’de gerçekleştirdiği anıt heykeller ile tanınıyor. Heykel 3 Ekim 1926 da Sarayburnu’ndaki yerine törenle koyulmuştu. Marmaray projesi 29 Ekim 2013’te tamamlanıp hizmete girmesine rağmen Atatürk heykelinin çevresi kapalı halde bulunuyor.

13 yılda çok sayıda eser

Avusturyalı heykeltıraş Krippel, eğitimini Viyana Güzel Sanatlar Akademisi’nde Profesör Hemler atölyesinde tamamladı. Daha çok portre, büst ve mezar taşları üzerinde çalıştı ve tanındı. I. Dünya Savaşı’na topçu subayı olarak katıldı. 1925 yılında Atatürk anıtları yaptırılmak amacı ile Türk Hükümeti’nin davetlisi olarak Türkiye’ye geldi. 1938’e kadar on üç yıl Türkiye’de kalarak Atatürk heykelleri gerçekleştirdi. Krippel bu heykel ve anıtların ön çalışmaları ve taslaklarını Türkiye’de hazırladı. Bu taslaklardan tasarlanarak hazırlanan heykel kalıpları sanatçının Viyana’daki atölyesinde üretildi ve Viyana Birleşik Maden işletmelerinde bronza döküldü. Bu heykeller daha sonra parçalar halinde Türkiye’ye getirildi ve yerlerinde monte edildi.

Haberin Devamı

Sanatçının 5 ünlü eseri

Ata’nın heykelini yapan Heinrich Krippel’in en ünlü eserleri şunlar: Sarayburnu Atatürk Anıtı 3 Ekim 1926, Konya Atatürk Anıtı 29 Ekim 1926, Ankara Zafer Anıtı 24 Kasım 1927, Samsun’daki Onur Anıtı 15 Ocak 1931, Afyonkarahisar’daki ünlü Büyük Utku Anıtı 24 Mart 1936, Ankara Sümerbank içindeki Oturan Atatürk Anıtı 1938. Atatürk sanatçıyı köşkte misafir ederek birlikte poz vermişti.

Haberin Devamı