Gazete Vatan Logo

Türkiye’de kaçak Türkmen avı

50 Türkmen ajan geçen ay Türkiye’ye geldi. Amaçları, kayıtsız çalışan Türkmenistanlılar’ı bulup, ülkelerine geri götürmek

Sovyetler Birliği’nden bağımsızlıklerını elde ettikten sonra özellikle doğal gaz kaynaklarıyla zenginleşmeye başlayan Türkmenistan yeni yatırımlarla modernleşmeye devam ediyor. Ancak halk hâlâ ülkelerinde diledikleri paraları kazanamıyor. Bu nedenle her yıl yüzlerce Türkmenistan vatandaşı çalışmak için Türkiye’ye geliyor. Büyük kısmı doktor, hemşire öğretmen ve mühendis yani eğitimli olan bu Türkmenler, Türkiye’de hastabakıcılık, garsonluk gibi hizmet sektöründe çalışıyor. Ülkede eğitimli nüfusun yurt dışına kaydığını gören hükümet yeni bir önlem aldı.

Rus Orta Asya Haber Ajansı’na göre, Türkmen Ulusal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı 50 ajan, kayıtdışı çalışan vatandaşlarını geri götürmek için mayıs ayının ortalarında Türkiye’ye geldi. Amaçları, vatandaşlarını kendi ülkelerinde çalışmaya ikna etmek. Ajansa göre Türkmen istihbaratı bu konuda yerel Türk yetkililerle birlikte çalışıyor. Türkmenistan’a geri götürülecek Türkmenler’e, bir daha başka ülkelerde çalışmayacaklarına ve iş aramayacaklarına dair bir sözleşme imzalatılacak.

Bu sözleşmeyi bozanların pasaportlarına “Yurtdışına çıkamaz” damgası vurulacak. Chronicle of Turkmenistan (Türkmenistan Günlüğü) gazetesine konuşan Meral adlı bir kadın, “ Üniversiteyi bitirdim. Burada ayda 175 dolar kazanırdım. Türkiye’ye gittim İstanbul’da yaşlı bir adama bakıcılık yapıyor ve ayda 600 dolar kazanıyordum” dedi.

Haberin Devamı