Gazete Vatan Logo

Türkiye AB liderlerini hazırlıksız yakaladı!

Başbakan Davutoğlu’nun, ‘Yunan adalarına giden tüm göçmenleri almaya hazırız’ teklifi AB liderlerini hazırlıksız yakaladı. Macar liderin veto tehdidi nedeniyle nihai anlaşma haftaya kaldı ama AB, ‘Tüm kilit konularda prensipte anlaştık’ dedi

Türkiye AB liderlerini hazırlıksız yakaladı!

Brüksel’deki AB Türkiye Zirvesi sonrası taraflar prensipte anlaştıklarını duyurdu. Ancak Türkiye’nin öne sürdüğü üç talebe ilişkin müzakereler devam edecek ve nihai karar için de taraflar 17-18 Mart tarihlerinde yeniden bir araya gelecek. Türkiye’nin AB’den istediği üç temel talep var: Haziran 2016’da Türk vatandaşları için vizelerin kaldırılması, AB üyelik müzakerelerinin hızlandırılması ve 2018 yılına kadar Türkiye’ye 3 milyar euro daha aktarılması. Böylece de AB’den Türkiye’ye mali yardımın hacmi 6 milyar euro’ya ulaşmış olacak. Plana en sert muhalefet eden lider Macaristan Başbakanı Viktor Orban oldu. Arkasına Avusturya ve Slovakya’nın da desteğini alan Orban’ın veto tehdidi nedeniyle liderler nihai anlaşmaya onay vermeden zirveden ayrıldı ancak 17-18 Mart tarihlerinde yeniden bir araya gelerek anlaşmayı neticelendirme kararı alındı.

Ankara oyunu değiştirdi

Başbakan Ahmet Davutoğlu, AB konseyi Başkanı Donald Tusk ve AB Komisyonu Başkanı Jean Claude-Juncker zirve sonrası bir ortak basın açıklaması düzenledi. Juncker krizin çözümünde prensipte anlaşıldığını söyledi ve nihai kararın 10 gün içinde verileceğini bel irtti. Juncker, ‘Türkiye’nin teklifinin birçok açıdan oyunu değiştirecek bir şey olduğunu’ söyledi. Juncker, vize serbestisiyle ilgiliyse, “Biz de vize serbestisi sürecinin hızlandırılmasına karar verdik. Ancak bu önceden anlaştığımız standartlara bağlı olacak” dedi. Davutoğlu da aldıkları bu kararın cesur olduğunu söyledi: “Konuyu çok dikkatli bir şekilde etüt ettik, teklifler getirdik. Bizler aldığımız kararları uygulamaya devam edeceğiz ama cesur bir karar aldık. Bütün düzensiz göçmenleri, Türkiye’den gidiyorlarsa geri almayı kabul ettik.”

Haberin Devamı

Para, okul ve hastanelere

Davutoğlu, talepleri arasında yeni fasılların açılması ve ek yardımların yapılması olduğunu da söyledi: “5 tane yeni faslın açılmasını istiyoruz. 29 Kasım’dan sonra söylemişti bunları bana, hızlıca açılmasını istiyoruz bunları. 3 milyar Euro’luk bir yardım vardı, Suriyeli mültecilere. Tek bir kuruşu bile Türkiye vatandaşlarına harcanmayacak. Türkiye kendisi için bir para istemiyor. Her bir kuruş Suriyeli mülteciler için harcanacak. Biz bu sürecin önümüzdeki günlerde başlamasını istiyoruz. Okullar, hastaneler kuracağız. Ek fonlamada olacaktır çünkü bizim 29 Kasım’daki bildirgemizdeki 3 milyar Euro, başlangıç için ortaya konmuştu.”

Haberin Devamı

BM: Yasal sorunlar var

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) Avrupa Birliği ve Türkiye’nin prensipte üzerinde anlaştığı göçmen krizi planının sorunlu olduğunu dile getirdi. UNHCR’ın Avrupa Direktörü Vincent Cochetel, “İnsanları hiçbir güvence olmadan Türkiye’ye geri gönderme planı, uluslararası hukuk ve Avrupa hukuku açısından birçok sorun barındırıyor” dedi. Cochetel, iltica başvurularının incelenip kayda geçirilmesi işlemlerinin yasal biçimde yürütülmesi için tarafların mutlaka bir mekanizma oluşturması gerektiğini de ifade etti ve “Umarım gelecek 10 gün içerisinde mültecilerin haklarını güvence altına alacak bir takım garantiler oluşturulur” diye konuştu.

Haberin Devamı

Stresten saçları beyazladı

Macar gazeteleri göçmen krizinde AB liderlerinin dahi tepkisini çeken ve sıkıntılı günler yaşayan Macar liderin saçlarının çok kısa sürede beyazladığını kaydetti.

‘Orban Don Corleone gibi’

Macar hükümeti, zirveden hemen sonra yaptığı açıklamada Başbakan Viktor Orban’ın Türkiye’nin planını veto etme tehdidinde bulunduğunu açıkladı. Macar basınına göre Orban, ‘Türkiye’den Avrupa’ya göçmen gönderilmesini konuşmak bile istemiyorum. Macaristan kesinlikle kimseyi almayacak. Bu konuda asla taviz vermem. Göçmenleri alırsak bu başkalarına da gelmeleri için davetiye gibi olur. Sınırlar tamamen kapatılmalı’ dedi. Macar basını Orban’ın zirvedeki tavrını Godfather (Baba) filminin efsanevi sahnelerinden biri olan Michael Corleone ile Nevada Senatörü arasındaki diyaloğa benzetti. Corleone, Las Vegas’ta casino açmak için senatörden destek isteyince senatör yüklü bir rüşvet talep etmiş ve Corleone ailesini de küçümseyen bazı ifadeler kullanmıştı. Buna Corleone’nin yanıtı ise, ‘Sana teklifim şu: Hiçbir şey’ şeklinde olmuştu. (DIŞ HABERLER)

Haberin Devamı

Gece yarısı açıklaması

6 saat olarak planlanan zirve Türkiye’nin beklenmedik teklifi nedeniyle 12 saat sürdü. Liderler kameraların karşısına ancak gece yarısı çıkabildi.

AB’nin ağır topları ‘Bu iş tamam’ dedi

AB’nin kilit isimleri görüşmeler sonrasında çok olumlu mesajlar verdi. Almanya Başbakanı Merkel: Bu teklif çok önemli bir açılım. Eğer uygulanırsa Avrupa’da yasa dışı göçün önü tamamen kapatılmış olacak.

Fransa Cumhurbaşkanı Hollande: Türklere vizeyi Haziran’da kaldırabiliriz ama uyulması gereken 72 kriter var. Yapılacak yardım da artırılabilir.

İngiltere Başbakanı Cameron: Temelde büyük bir açılımın eşiğindeyiz.

AB Konseyi Başkanı Tusk: Prensipte anlaştık. AB’ye düzensiz göç dönemi kapanmıştır.

AB Komisyonu Başkanı Juncker: Anahtar noktalarda anlaşmaya varıldı.

AP Başkanı Schulz: Ben olsaydım bu anlaşmayı kabul ederdim.

Dünya basını bile şaşkın

Financial Times: Türkiye AB’yi hazırlıksız yakaladı. Türkler ezber bozan bir anlaşma önerdi.

Daily Mail: Türkler Avrupa’ya tek hamlede bütün krizi bitirecek bir anlaşma önerdi.

New York Times: Ankara AB liderlerini şaşırttı.

AFP: Davutoğlu teklifleriyle herkesi şaşırttı.

Deutsche Welle: Türkiye sürpriz yaptı.

Reuters: Türkiye oyunu tamamen değiştirecek önerilerde bulundu.

‘Merkel anne bizi de al’

Makedonya’nın sınırını kapatmasının ardından Yunanistan’ın Idomeni kasabasında mahsur kalan binlerce mülteci, dün de sınırda protesto gösterisi düzenledi. ’Merkel anne’ diye bağıran göçmenler Alman bayrakları salladı. Kasaba yakınlarında kurulan mülteci kampında 14 bini aşkın kişinin kaldığı belirtiliyor.