Gazete Vatan Logo

Türk kargo uçağı Kırgızistan'da düştü! Ölenler var...

ACT Havayolları'na ait Boeing 747-400F tipi Türk kargo uçağı son dakika haberine göre Bişkek yakınlarında radardan kayboldu. Kırgız Havacılık Otoritesi, Türk ACT Havayolları’na ait TC-MCL tescilli Boeing 747-400 tipi kargo uçağının düştüğünü açıkladı. Kırgız Havacılık Otoritesi ise uçağın yaklaşma sırasında Türkiye saatiyle 04.45'te düştüğünü açıkladı. Kırgız Havacılık Otoritesi uçakta bulunan 4 kişinin hayatını kaybettiğini açıklarken, Reuters 16 kişinin öldüğünü son dakika olarak duyurdu ancak AA'ya göre ölü sayısı 32'ye yükseldi

Türk kargo uçağı Kırgızistan'da düştü! Ölenler var...

Hong Kong'tan kalkan TC-MCL tescilli kargo uçağı ile irtibat Kırgızistan'ın başkenti Bişkek yakınlarında Türkiye saati ile 04.45'te kesildi. Bölgede arama kurtarma çalışmaları başladı.

Kırgız Havacılık Otoritesi: Türk kargo uçağı düştü, 4 kişi hayatını kaybetti Bişkek’e iniş sırasında radardan kaybolan Türk ACT Havayolları’na ait TC-MCL tescilli Boeing 747-400 tipi kargo uçağının düştüğü açıklandı.

Kırgız Havacılık Otoritesi’nin verdiği bilgiye göre uçak yaklaşma sırasında Türkiye saati ile 04.45’te düştü.

BİNALARIN ÜZERİNE DÜŞTÜ

Bişkek Havalimanı’na iniş sırasında düşen kargo uçağı, binaların üzerine düştü bildirildi.


Kırgız makamlarından alınan ilk bilgiye göre, uçakta bulunan 4 mürettebatın yanı sıra binalardaki 9 yetişkin ile 6 çocuğun hayatını kaybettiği öğrenildi.

AA: ÖLÜ SAYISI 32'YE YÜKSELDİ

Kırgızistan Başbakanı Yardımcısı Muhambetkalıy Abulkaziyev, Hong Kong-Bişkek seferini yapan kargo uçağının yerel saatle 7.30 sularında Bişkek yakınlarındaki bir köye düştüğünü, kazada 32 kişinin yaşamanı yitirdiğini bildirdi.

Haberin Devamı

Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada da şu ana kadar hastanelere 4 yaralının kaldırıldığı ifade edildi.

Olay yerine çok sayıda itfaiye ve cankurtaran ekipleri sevk edildi.

Kırgızistan Ulaştırma Bakanlığı, ACT Havayolları'na ait olduğu belirtilen uçakta 5 mürettabatın bulunduğunu, uçağın havaalanına iniş yaptığı sırada düştüğünü açıkladı.

Arama ve kurtarma çalışmaları devam ediyor.

MÜRETTEBATIN KİMLİKLERİ BELLİ OLDU

ACT kargo havayollarına ait Boeing 747-400F uçağında hayatını kaybeden mürettebatın isimleri belli oldu. Kazada Kaptan Pilot İbrahim Gürcan Dirancı, İkinci Pilot Kazım Öndül ile Yükleme Uzmanları Melih Aslan ile İhsan Koca öldü. Emekli Hava Pilot Tuğgeneral olan Kazım Öndül, Afganistan'da görev yapmış, 2009'da dönemin ABD Dışişleri Bakanı olan Hillary Clinton tarafından övgüyle bahsedilmişti.

HAVALİMANI TRAFİĞE KAPATILDI

Hong Kong-Bişkek-İstanbul seferini yapan Boeing 747 kargo uçağının, Bişkek’teki Uluslararası Manas Havalimanı yakınlarında bir yerleşim birimine düşmesinin ardından havalimanının geçici süreyle trafiğe kapatıldığı bildirildi. Manas Havalimanı yönetiminden yapılan yazılı açıklamada, havalimanının kaza nedeniyle yerel saatle 16.00’ya kadar trafiğe kapatıldığı belirtildi.

Haberin Devamı

Açıklamada, kaza yerindeki çalışmaların bitmesinin ardından havalimanının yeniden açılacağı ifade edildi.

THY'DEN AÇIKLAMA

Türk Hava Yolları (THY), Bişkek'te düşen kargo uçağının THY'ye ait olmadığını duyurdu. Türk Hava Yolları'nın Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yer alan açıklamasında, "Hong Kong Uluslararası Havalimanı'ndan kalkan ve Bişkek Manas Uluslararası Havalimanı'na gitmekte olan ACT Havayolları'na ait TC-MCL tescilli kargo uçağı Bişkek yakınlarında saat 01.40 UTC (Türkiye saatiyle 04.40) civarında düşmüştür." denildi.

Açıklamada, düşen uçağın ve mürettebatının THY'ye ait olmadığı kaydedildi.

BAKANLIK İKİ UZMAN GÖREVLENDİRDİ

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Kaza Araştırma ve İnceleme Kurulundan iki uzman, Bişkek'te düşen kargo uçağıyla ilgili Kırgızistan’a gitmek üzere görevlendirildi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, ACT Havayollarına ait Hong Kong-Bişkek seferini yapan B744 model kargo uçağının, Türkiye saatiyle 04.20’de Manas Havaalanı’na inişi sırasında yaşam alanlarının olduğu bir noktaya düştüğü anımsatıldı.

İlk belirlemelere göre uçak mürettebatı 4 Türk vatandaşıyla 30’un üzerinde kişinin hayatını kaybettiğinin tespit edildiği belirtilen açıklamada, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan'ın, Kırgızistan Ulaştırma ve İletişim Bakanı Jamshit Khalilov’u arayarak konuyla ilgili bilgi aldığı ve başsağlığı mesajlarını ilettiği ve kazanın incelenmesine ilişkin her türlü desteği vereceklerini söylediği vurgulandı.

Açıklamada, Bakanlığa bağlı Kaza Araştırma ve İnceleme Kurulundan iki uzmanın Kırgızistan’a gitmek üzere görevlendirildiği kaydedildi.

Haberin Devamı

Neden düştü ?

Bu sorunun cevabını, Kırgız Havacılık Otoritesi'nin yapacağı araştırma ortaya çıkartacak. Çalışmalara, Kırgızistan'ın yanı sıra uçağın Türk bayrağı taşıması nedeniyle Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ekipleri ile imalatçı Boeing'ten de uzmanlar katılacak.

Haberin Devamı


Uzmanlar, ilk gelen bilgiler doğrultusunda bildirilen bir teknik arıza olmadığına dikkat çekerek, "Düşük görüş şartlarında inişe ısrar mı edildi" sorusunu ortaya attı.

Anlık gelişen bir arızanın da meydana gelebileceği ifade edilirken bunun kontrol kaybına neden olup olmadığı ise araştırmalar sonrasında ortaya çıkacak.

Kargo uçaklarında yaşanan bir başka sorun ise yük kayması. Gövde içine ve altına konteynerler ile sabitlenen kargo yükü, bazen yerinden çıkarak uçağın dengesini bozabiliyor. Benzer bir kaza Amerikan kargo şirketi National'ın başına gelmiş, uçak kalkış sırasında dengesinin bozulmasıyla düşmüştü.

Sivil havacılık yetkilileri ACT Kargo'da Kazanın ardından Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) ekipleri şirketin İstanbul Kurtköy'deki merkezine geldi. Burada uçağın ve ekibin dosyalarına el konuldu. Bakımdan ekibin eğitimine kadar tüm veriler SHGM yetkilileri tarafından incelenecek.

747 kargo kazaları

Yüksek yakıt sarfiyatı nedeniyle 747'lerin 400 modelleri yolcu taşıma operayonundan çekiliyor. Kargoya çevrilen uçaklar, birçok havayolu tarafından da kullanılıyor. Bugüne kadar 747-400F serisinde son olay dahil 4 büyük ölümlü kaza meydana geldi: 3 Eylül 2010: UPS'e ait 747-400F, kargo bölümünde çıkan yangın nedeniyle Dubai'ye acil iniş sırasında düştü. Kazada iki pilot hayatını kaybetti.

28 Temmuz 2011: Güney Koreli Asiana'ya ait uçak, Incheon'dan Şanghay'a uçarken meydana gelen teknik arıza nedeniyle Pasifik Okyanusu'na düştü. Kazada iki pilot öldü.

29 Nisan 2013: Amerikan National Havayolları'na ait 747-400F tipi kargo uçağı Afganistan'da Bagram Hava Üssü'nden havalandıktan kısa süre sonra düştü. Kazada kargo uçağının gövdesinde taşınan zırhlı araçların zemine tam sabitlenmediği ve kayarak uçağın dengesini bozduğu belirlendi. Uçakta bulunan 7 personel hayatını kaybetti.

ÇAVUŞOĞLU'NDAN TAZİYE MESAJI

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kırgızistan Dışişleri Bakanı Erlan Abdildaev ile görüştü. Bakan Çavuşoğlu, Abdildavev'e uçak kazası ile ilgili taziyelerini iletti

Hong Kong’tan gelen kargo uçağında bulunan ikisi pilot ikisi de yükleme uzmanı (load master) kazada hayatını kaybetti.

2003 MODEL

Düşen uçak, 2003 yılında Boeing tarafından imal edilmişti. 124 ton kargo kapasiteli uçak, 5 bin 230 kilometre menzilli. Saatte en fazla 922 kilometre hıza çıkabilen Boeing 747-400F’te iki pilot görev yapıyor.


REUTERS: 16 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Öte yandan Reuters haber ajans da radardan kaybolan Türk kargo uçağının Kırgızistan'ın Bişkek bölgesine yakın bir yerde düştüğünü ve kazada 16 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Ölen 16 kişiden 15'i yerleşin biriminde yaşayanlar.